When I am using my camera in Teams it is just a black screen however I can use the camera on other video platforms

Andrea Young 15 Reputation points
2023-04-20T03:27:29.6066667+00:00

My teams camera wont work. It is the laptop camera and I have used it successfully on other platforms but on teams it is just a black box How can I get it to work again.

Microsoft Teams
Microsoft Teams
A Microsoft customizable chat-based workspace.
9,216 questions
{count} votes

3 answers

Sort by: Most helpful
  1. SokiGuo-MSFT 23,876 Reputation points Microsoft Vendor
    2023-04-21T02:00:14.1466667+00:00

    Hi @Andrea Young

    Does the Teams web client have the same problem?

    There are several possible solutions you can try to fix it. Here are some suggestions:

    • Restart your laptop or PC and restart Teams.
    • If you have a USB camera, disconnect it and reconnect it, or connect it through a different port.
    • Log out of your Teams account and end all Microsoft Teams processes in the Task Manager before launching Teams again.
    • Make sure you have the latest Windows or Mac OS update and Teams app version installed.
    • Disable GPU hardware acceleration.
    • Run the MS Team app in compatibility mode for Windows.
    • Make a test call in Teams settings to check your mic, speaker, and camera.

    For more details, you could refer to: My camera isn't working in Teams.


    If the answer is helpful, please click "Accept Answer" and kindly upvote it. If you have extra questions about this answer, please click "Comment". Note: Please follow the steps in our documentation to enable e-mail notifications if you want to receive the related email notification for this thread.



  2. John Utee 1 Reputation point
    2024-05-07T09:13:09.2+00:00

    I had the same issue these days. The following steps did the trick for me:

    Add or Remove Programs -> Find MS teams (work or school) -> Repair + Reset

    After that, my camera in Teams started working again.

    0 comments No comments

  3. IW 0 Reputation points
    2024-05-07T14:18:54.2133333+00:00

    My Workaround is at the Moment.

    Go to the camera settings in the team settings.

    Activate the slider for brightness . An image should now be displayed again.

    Alternatively, select the camera once again.
    Then deactivate and activate the brightness setting (if activated)

    The image should now appear again.

    0 comments No comments