Azure OpenAI Chatbot is facing an issue, not retrieving answers from my data, even when the answer is available in the dataset.

Syedbabar Ali 365 Reputation points
2023-11-20T19:35:09.0866667+00:00

I am using the 'Chat with Azure OpenAI models using your own data,' but I am encountering an issue. While my chatbot provides answers sometimes, it fails to retrieve the answer if I ask the same question again.

Abnormal Behavior Responses

1-At times, it fails to locate an answer even when the information is available in my provided data in the form of FAQs.

2-Occasionally, it displays a message stating that your provided data is empty.

3-In some instances, it accesses the internet despite my attempts to restrict it to my provided data during the chatbot creation.

Azure AI Search
Azure AI Search
An Azure search service with built-in artificial intelligence capabilities that enrich information to help identify and explore relevant content at scale.
846 questions
Azure OpenAI Service
Azure OpenAI Service
An Azure service that provides access to OpenAI’s GPT-3 models with enterprise capabilities.
2,573 questions
{count} vote

1 answer

Sort by: Most helpful
  1. SnehaAgrawal-MSFT 20,241 Reputation points
    2023-11-22T14:18:37.66+00:00

    @Syedbabar Ali Based on the information you provided, it seems like there might be a few issues with your chatbot. Here are some possible reasons and solutions:

    The chatbot is not able to locate the answer even when the information is available in your provided data in the form of FAQs.

    This could be due to the way the data is formatted or the way the questions are phrased. Make sure that the data is in a format that the chatbot can understand and that the questions are phrased in a way that the chatbot can recognize. You can also try rephrasing the questions in your data to see if that helps.

    The chatbot displays a message stating that your provided data is empty.

    This could be due to a formatting issue with your data. Make sure that your data is in the correct format and that it contains the necessary information for the chatbot to function properly.

    The chatbot accesses the internet despite your attempts to restrict it to your provided data during the chatbot creation.

    This could be due to a configuration issue with your chatbot. Make sure that you have configured your chatbot to only use your provided data and not access the internet. You can also try using a different API or service to see if that helps.

    see- https://learn.microsoft.com/en-us/azure/ai-services/openai/how-to/chatgpt?tabs=python&pivots=programming-language-chat-completions

    Let us know if further query or issue remains.

    0 comments No comments