question

AndreyDataFort-5237 avatar image
0 Votes"
AndreyDataFort-5237 asked AndreyDataFort-5237 answered

msexchangemailboxassistants service is being restarted

We have the single server Exchange 2019 CU 8. There is clean installing, isn't migration. Auto-acceptance of resource groups is not work. The msexchangemailboxassistants service starts and stops immediately. Errors 4999 in logs Watson report about to be sent for process id: 16676, with parameters: E1211S, c-RTL-AMD64, 15.02.0792.010, MSExchangeMailboxAssistants, M.Exchange.Assistants, M.E.A.AssistantsRpcServer.RegisterAssistant, SystemArgumentException, 503a-dumptidset, 15.02.0792.010. ErrorReportingEnabled: False And error 7031 The Microsoft Exchange Mailbox Assistant service terminated unexpectedly. This happened once. The next corrective action will be taken after 5000 msec: Restart the service. We need some advices about this problem. Thx.

office-exchange-server-administration
5 |1600 characters needed characters left characters exceeded

Up to 10 attachments (including images) can be used with a maximum of 3.0 MiB each and 30.0 MiB total.

ZhengqiLou-MSFT avatar image
0 Votes"
ZhengqiLou-MSFT answered ZhengqiLou-MSFT edited

Hi @AndreyDataFort-5237 ,

When this happens, will it cause the high CPU or RAM occupancy? Please check it first.

MSExchangeMailboxAssistants service crashes when memory usage exceeds 2 GB
Please Note: Since the web site is not hosted by Microsoft, the link may change without notice. Microsoft does not guarantee the accuracy of this information.

And also please try this cmdlet to stop the MFA service and check if the Mailbox Assistant stops crashing.

 Stop-ManagedFolderAssistant 

If this could work, you can change the MFA workcycle by

 New-SettingOverride -Name "MFA WorkCycle Override" -Component TimeBasedAssistants -Section ELCAssistant -Parameters @("WorkCycle=7.00:00:00") -Reason "Process mailboxes every 7 days"

Then apply this setting to Exchange servers.

 Get-ExchangeDiagnosticInfo -Process Microsoft.Exchange.Directory.TopologyService -Component VariantConfiguration -Argument Refresh

You can find all the processes here: Configure and run the Managed Folder Assistant in Exchange Server

Otherwise, you could try to move the arbitration mailboxes to another database.
Move arbitration mailboxes in Exchange Server
Please Note: Since the web site is not hosted by Microsoft, the link may change without notice. Microsoft does not guarantee the accuracy of this information.

Regards,
Lou


If the response is helpful, please click "Accept Answer" and upvote it.
Note: Please follow the steps in our documentation to enable e-mail notifications if you want to receive the related email notification for this thread.

5 |1600 characters needed characters left characters exceeded

Up to 10 attachments (including images) can be used with a maximum of 3.0 MiB each and 30.0 MiB total.

AndreyDataFort-5237 avatar image
0 Votes"
AndreyDataFort-5237 answered ZhengqiLou-MSFT commented

Hello Lou!
The service msexchangemailboxassistants does not have time to use 2GB because it restarts.
I've already tried changing MFA cycles and moving the arbitration box, but it didn't help.

· 1
5 |1600 characters needed characters left characters exceeded

Up to 10 attachments (including images) can be used with a maximum of 3.0 MiB each and 30.0 MiB total.

Hi @AndreyDataFort-5237 ,

Will it stops crash after running Stop-ManagedFolderAssistant?

And try add a full control permission of the V15 folder to your account for a test with the permissions, like:
78625-image.png

Regards,
Lou

0 Votes 0 ·
image.png (10.8 KiB)
AndreyDataFort-5237 avatar image
0 Votes"
AndreyDataFort-5237 answered ZhengqiLou-MSFT commented

Hi Lou!
When I enter the command Stop-ManagedFolderAssistant, I see a message that the mailbox service is not running on the server. Error from RPC 1753.
I have full control to the V15 folder.

· 1
5 |1600 characters needed characters left characters exceeded

Up to 10 attachments (including images) can be used with a maximum of 3.0 MiB each and 30.0 MiB total.

Hi @AndreyDataFort-5237 ,

According to my research, this issue usually related to hardware performance.
If your hardware has no issue, then I think you can consider upgrading to CU9 or installing a new Exchange Server and migrate the users as an option.

Best regards,
Lou

0 Votes 0 ·
AndreyDataFort-5237 avatar image
0 Votes"
AndreyDataFort-5237 answered ZhengqiLou-MSFT commented

Hi Lou
Performance is good. We still have several exchange servers of a similar configuration and there is no such problem.
I didn't know what released CU9, that's great news. I will update this weekend.

· 1
5 |1600 characters needed characters left characters exceeded

Up to 10 attachments (including images) can be used with a maximum of 3.0 MiB each and 30.0 MiB total.

Hi Andrey,

The CU9 contains the security update of March 5th, if your other server didn't install this SU, kindly suggest you to do that or upgrade to CU9.
Node when install the SU with .msp installer, go with Admin PowerShell, I've seen so many issue that coming from installation without admin permission.

Let's hope this is gonna work:)

Best regards,
Lou

0 Votes 0 ·
AndreyDataFort-5237 avatar image
1 Vote"
AndreyDataFort-5237 answered

Yes, the exploit detected in the Exchange server made me stay awake for several nights, over the past 2 weeks I've installed KB5000871 on many servers.

5 |1600 characters needed characters left characters exceeded

Up to 10 attachments (including images) can be used with a maximum of 3.0 MiB each and 30.0 MiB total.

AndreyDataFort-5237 avatar image
0 Votes"
AndreyDataFort-5237 answered ZhengqiLou-MSFT converted comment to answer

Updated to CU9, did't help :(

· 2
5 |1600 characters needed characters left characters exceeded

Up to 10 attachments (including images) can be used with a maximum of 3.0 MiB each and 30.0 MiB total.

That's really a sad story :(

Have you tried /m:recovery? Recover Exchange servers in your free time.
And also consider installing a fresh Exchange as the final option.

Oh wait, could you share more info about the symptom of this issue? Will there be any messages while the resource mailboxes couldn't accept requested automatically.
This service is set to automatic yet?
Try dismount the database and re-mount it. If that doesn't help, move the mailboxes to another database.

Regards,
Lou

0 Votes 0 ·

Hi @AndreyDataFort-5237 ,

Do the suggestions above help? If the issue has been resolved, please click “Accept as answer” to mark helpful reply as an answer, this will make answer searching in the forum easier and be beneficial to other community members as well. If not, please fell free to post your questions and I will go on following XD

Regards,
Lou


If the response is helpful, please click "Accept Answer" and upvote it.
Note: Please follow the steps in our documentation to enable e-mail notifications if you want to receive the related email notification for this thread.

0 Votes 0 ·
AndreyDataFort-5237 avatar image
1 Vote"
AndreyDataFort-5237 answered

Hi! I made a second server. Made DAG, replicated bases, deformed DAG. Removed the first server. Now there are no problems.

· 1
5 |1600 characters needed characters left characters exceeded

Up to 10 attachments (including images) can be used with a maximum of 3.0 MiB each and 30.0 MiB total.

Hi Andrey,

Haha, great idea to install a new server, this could fix 99% problems we've met.
Well not joking, very glad to know you issue has been resolved, sometimes the issue could be from the Exchange side while we could not locate the exact reasons within a few words.

If you don't mind, please mark your Answer as Accepted to close this thread, also you could still go on asking here or open a new thread and I will go on following~

Have a nice day!

Best regards,
Lou

0 Votes 0 ·