question

MTran-2950 avatar image
1 Vote"
MTran-2950 asked yannara commented

SCCM Windows 10 in place upgrade stuck at 44%

Hi,

I have this weird issue with Windows 10 20H2 in place upgrade that I cannot find a solution anywhere. It only happens on this one HP model of laptop Elite 850 G3. Whenever we push the upgrade to this type of laptop via SCCM the progress is stalled at 44% and will never finish. In SCCM Monitoring and even in the smsts log, there are no errors, just say "in progress". Thus, whenever it comes to this model, we are force to do manual upgrade. I make sure the laptop is up to date with drivers and even BIOS. I have tried everything I could think of.

I am hoping if anyone has come across something similar or suggest some ideas, for I am at wits end.

Thank you so much!

mem-cm-general
5 |1600 characters needed characters left characters exceeded

Up to 10 attachments (including images) can be used with a maximum of 3.0 MiB each and 30.0 MiB total.

RahulJindal-2267 avatar image
0 Votes"
RahulJindal-2267 answered MTran-2950 commented

How long does it stay in progress? Probably checking panther logs may give some insight into what is going on.

· 1
5 |1600 characters needed characters left characters exceeded

Up to 10 attachments (including images) can be used with a maximum of 3.0 MiB each and 30.0 MiB total.

Hi, the progress will sit at 44% for as long as I leave it, days on and end, until I reboot the laptop to get rid of it.

0 Votes 0 ·
HanyunZhu-MSFT avatar image
0 Votes"
HanyunZhu-MSFT answered HanyunZhu-MSFT commented

Hi Mina,

Since this issue occurred on the specific device model, it seem to be a compatibility issue of the device model, it is better to contact the HP support.

For troubleshooting, we could provide some suggestions.

We could compare the difference between the setupact.log and setuperr.log on the computer that have been done manual upgrade successfully and the computer that is stuck in 44% of the In-place upgrade process, this may be able to find out the reason.

The log files are located in a different folder depending on the Windows Setup phase, to locate them, please refer to the following article:
https://docs.microsoft.com/en-us/windows/deployment/upgrade/log-files

Hope the above information can help you.


If the response is helpful, please click "Accept Answer"and upvote it.
Note: Please follow the steps in our documentation to enable e-mail notifications if you want to receive the related email notification for this thread.


· 2
5 |1600 characters needed characters left characters exceeded

Up to 10 attachments (including images) can be used with a maximum of 3.0 MiB each and 30.0 MiB total.

Thank you very much for your suggestion. I will take a look at the logs.

0 Votes 0 ·

Hope things are going well!
We warmly welcome you to post in Microsoft Q&A forum again, if you have any question in future.

Have a good day!

0 Votes 0 ·
yannara avatar image
1 Vote"
yannara answered MTran-2950 commented

Known issue, you have old Conexant audio drivers installed which causes 44% stuck. Been there, seen that. Update conexant audio driver before hitting the IPU process. You can do it in the same task sequence, as a preparation task.

· 1
5 |1600 characters needed characters left characters exceeded

Up to 10 attachments (including images) can be used with a maximum of 3.0 MiB each and 30.0 MiB total.

Hi Yannara,

Thank you so much for the suggestion. I saw this somewhere during my search, but when I ran the HP Support Assistant tool, it did not return any new updated drivers for audio.

I will try downloading the driver and manually update to see.

Will get back with results.

0 Votes 0 ·
MTran-2950 avatar image
0 Votes"
MTran-2950 answered

I manually updated the conexant driver for win7 (2019 is the latest). Pushed the upgrade again, still stuck at 44%.

Found erros in the setupact.log and setuperr.log

2021-06-07 14:26:41, Error [0x08085f] MIG MigHost: CMigPluginSurrogate::LoadAndRegisterServerInThreadContext: LoadLibraryExW(C:\$WINDOWS.~BT\Sources\ReplacementManifests\Microsoft-Windows-RasServer-MigPlugin\RasMigPlugin.dll, LOAD_WITH_ALTERED_SEARCH_PATH) failed gle=0x7f.[gle=0x0000007f]

2021-06-07 14:26:41, Error [0x080863] MIG MigHost: CMigPluginSurrogate::COMGenericThreadingHostThreadProc: LoadAndRegisterServerInThreadContext() failed hr=0x8007007f.[gle=0x0000007f]


If the conexant is the culprit, I wonder if I disable the driver before I push the upgrade and then re-enable it later if successful?

5 |1600 characters needed characters left characters exceeded

Up to 10 attachments (including images) can be used with a maximum of 3.0 MiB each and 30.0 MiB total.

MTran-2950 avatar image
1 Vote"
MTran-2950 answered yannara commented

@yannara It finally worked!!!

so I have to install the win10 conexant driver (not the one for win7). It finally pulled through and completed!

Thank you so much!!!!!!!!!!!

· 2
5 |1600 characters needed characters left characters exceeded

Up to 10 attachments (including images) can be used with a maximum of 3.0 MiB each and 30.0 MiB total.

@MinaKamel-2235 nice one, please remember to mark my reply as real answer then.

0 Votes 0 ·

@MinaTran-2950 wanna mark this as an answer? Thanks :)

0 Votes 0 ·
MinaKamel-6353 avatar image
1 Vote"
MinaKamel-6353 answered yannara commented

@yannara wrong mina :)

· 3
5 |1600 characters needed characters left characters exceeded

Up to 10 attachments (including images) can be used with a maximum of 3.0 MiB each and 30.0 MiB total.

what is your solution (if you said he was wrong)?

0 Votes 0 ·

I tagged wrong nick

0 Votes 0 ·

Hah, sorry

0 Votes 0 ·