question

PhillipsKeith-1816 avatar image
0 Votes"
PhillipsKeith-1816 asked MohamedEsmail-7955 answered

SharePoint 2019 On-Prem farm account doesn't have access after install

Server configuration:
Windows 2019 Server
SQL Server 2016 Standard
* SharePoint 2019 Server

The server is an ESX-hosted VM, with SQL Server and SharePoint 2019 on the same system.

I've gone through the standard installation steps for SharePoint 2019 on-premises, but my farm admin account has limited access - many of the functions shown in the ribbons are inaccessible. What's also interesting is my SharePoint 2013 Foundation farm admin account is suffering the same problem. One question that came up among my team - is it possible a recently installed KB patch caused this in SP 2013? If so, it would follow that SP 2019 could have the same issue.

Looking for ideas.


office-sharepoint-server-administration
5 |1600 characters needed characters left characters exceeded

Up to 10 attachments (including images) can be used with a maximum of 3.0 MiB each and 30.0 MiB total.

PhillipsKeith-1816 avatar image
0 Votes"
PhillipsKeith-1816 answered AllenXu-MSFT commented

Interesting wrinkle - I knew there was a July update for SP 2013 I needed to install, so just for grins I checked on updates for SP 2019. There's a July update for that as well, and I installed it yesterday. Now the primary service/farm admin account has all functions available. I'll be installing the updates on our SP 2013 system next week, so that should be cleared up as well.

· 1
5 |1600 characters needed characters left characters exceeded

Up to 10 attachments (including images) can be used with a maximum of 3.0 MiB each and 30.0 MiB total.

@PhillipsKeith-1816 ,

Thanks for your feedback. Glad to hear that you've solved this issue. I converted your comment to answer and you can accept your answer via "Accept Answer" button. It will be helpful to others who meet simialr issues to yours in this forum. Much appreciated for your contribution!

1 Vote 1 ·
AllenXu-MSFT avatar image
0 Votes"
AllenXu-MSFT answered AllenXu-MSFT converted comment to answer

Hi @PhillipsKeith-1816 ,

I want to confirm with you that do you mean that "functions shown in the ribbons" are those listed in Central Administration or anything else in other sites? Did you get any error meassages like "Sorry, this site hasn't been shared with you." or "Access required." on the page?

If this issue happens in Central Administration, It may be caused by your farm admin account is not a local administrator. Have a try to run Central Administration as administrator or run IE as administrator and then access Central Administration. You can share here the installed KB number if this issue still persists.
116113-image.png

If this happens in other sites, kindly share here some specific examples or secreenshots.


If an Answer is helpful, please click "Accept Answer" and upvote it.
Note: Please follow the steps in our documentation to enable e-mail notifications if you want to receive the related email notification for this thread.


image.png (8.5 KiB)
· 3
5 |1600 characters needed characters left characters exceeded

Up to 10 attachments (including images) can be used with a maximum of 3.0 MiB each and 30.0 MiB total.

For both SharePoint 2019 and SharePoint 2013, these errors are occurring just in the Central Administration site. The SP 2019 server doesn't have any user sites yet, since I can't use the "New" link on the ribbon to create them.

Opening CA by default requires system administrator permissions, so that's not the issue. As this is happening for both SP 2019 as well as SP 2013, removing KBs would only impact the SP 2013 system, and we're going to be upgrading eventually.

0 Votes 0 ·

Also, just tried to open the "New web application" page in SP 2019 CA, and got the "Sorry, this site hasn't been shared with you." error.

0 Votes 0 ·

@PhillipsKeith-1816 ,

Thnaks for your response. But as per my test, I used a farm admin account which is not a local administrator, I got the "Sorry, this site hasn't been shared with you." error when accessing some features in CA but all features are accessible if I run CA as administrator. Just try it to see if it will make a difference.

0 Votes 0 ·
MohamedEsmail-7955 avatar image
0 Votes"
MohamedEsmail-7955 answered

I run Both ( SP Central Administration && IE ) as administrator , It is working .

5 |1600 characters needed characters left characters exceeded

Up to 10 attachments (including images) can be used with a maximum of 3.0 MiB each and 30.0 MiB total.