76 dagar kvar av support för Windows Server 2003

Bild ur film där Microsoft varnar för konsekvenserna av att supporten upphör.

Många organisationer är i mitt i processen att migrera sina servrar till senaste versionen av Windows Server eller till molntjänster inför att supporten för Windows Server 2003 upphör den 14 juli. På Blåkläder var de tidigt ute med migreringen, delvis för att verksamheten ställde krav på nya möjligheter men också för att inte de inte ville stå utan säkerhetsuppdateringar.

Blåkläder migrerade och klara

Från huvudkontoret i Svenljunga har verksamheten med tuffa arbetskläder brett ut sig fort med dotterbolag i många länder och försäljningsavtal i ännu fler. Det kom till en punkt när olika system behövde uppgraderas och integreras med varandra för att kunna fortsätta expansionen.

– Vi hade blandad ålder på våra servrar och olika lösningar på olika marknader. säger Joakim Borgström, senior network system administrator på Blåkläder. – Vi har kvar vår datahall men idag ligger affärssystem, lagerhantering och vårt e-handelssystem tryggt och åtkomligt för alla kontor i molnet på Microsoft Azure. Bara det faktum att en stor del av vår affär är e-handel var skäl nog att migrera i tid och inte ligga kvar på programvara utan support. Ett intrång skulle kunna få förödande konsekvenser för våra intäkter men det gällde också att blockera minsta risk att information om betalmedel ska kunna hamna på avvägar. Att bedriva e-handel med program som inte har senaste säkerhetsuppdateringen är inte acceptabelt helt enkelt. 

Att migrera har gett företaget både enklare administration och betydligt mer lagringsutrymme än tidigare.

– Lagring i Azure ger oss högre driftsäkerhet och årliga besparingar på cirka 200 000 kronor eftersom den inte behöver ske i egna servrar. Det var också mycket enkelt att flytta funktionalitet från vår egen serverhall till molnet. Det tar bara tio–femton minuter att sätta upp en ny server i molnet. Det bästa av allt är att från och med nu är det så här mycket enklare att hantera servertjänster, avslutar Joakim Borgström.

På Microsoft stiger oron

Det är många mindre företag som ofta inte vet vilken serverversion de har och på Microsoft är oron stor för att många företag, framförallt mindre, kan drabbas.   

– Om de bedriver e-handel kan de råka särskilt illa ut då parterna ofta kräver av varandra att deras system är uppdaterade, säger Anders Wendt som är ”nedräkningsgeneral” för Windows Server 2003 på Microsoft. – Om information kommer på villovägar i det läget kan det stå företaget dyrt. Det är verkligen dags att kontrollera situationen och kontakta sin IT-leverantör för att migrera snarast. Var det så länge sedan installationen gjordes att leverantören är okänd, har vi många partner runt om i hela landet som kan hjälpa till på den här länken. Skriv in ditt postnummer, välj ”Drift, outsourcing” så kommer det förslag. Men gör det nu, det är bara 50 dagar till midsommar, avslutar Anders Wendt.