Sigtuna kommun först i Sverige med nya Microsoft Surface 3

Sigtuna kommun lägger en order på 1300 Microsoft Surface 3 hos Atea . Satsningen på Surface 3 är det sista steget i Sigtunas satsning på 1-till-1 för eleverna i kommunen och ska levereras i början av september i år.

Sigtuna bestämde sig redan för 3 år sedan för att satsa på 1-till-1. Sedan dess har kommunen succesivt ökat antal datorer tillgängliga för eleverna, och i höst går man i mål då alla elever och nya lärare som behöver en dator får en egen Surface 3 att arbeta på.

"I dagsläget har vi en blandad IT-miljö med olika operativsystem, men Surface 3 blir den enda datorn vi köper in just nu. Vi gör det eftersom vi ser olika strategiska fördelar både pedagogiskt och kreativt av det här valet", säger Mattias Bussman, IT-teknisk samordnare på Barn och ungdomsförvaltningen i Sigtuna kommun.

Sigtuna kommun har arbetat medvetet och metodiskt att införa it i skolan, vilket har skapat både engagemang och bra resultat bland alla inblandade”, säger Örjan Johansson, nationell affärsområdeschef Atea Skola.  

Microsofts Surface 3 är speciellt framtagen med skolelever och studenter i åtanke. Priset och storleken har bantats jämfört med Surface Pro 3 för att göra den nya Surface 3:an mer attraktiv för skolor och universitet. Möjligheten att skriva, peka och använda pennan på Surface 3 har varit en viktig del i Sigtuna kommuns val.

"När du vill ha en fullstor dator så får du det, och när du behöver samarbeta över nätet eller i klassrummet kan du göra det. Eleverna kan sitta och plugga på olika platser, rita och skissa med pennan, ta anteckningar och arbeta med dokument som läraren delar", säger Mattias Bussman.

Eleverna får ta med sin Surface 3 hem

Sigtuna kommun har inget emot om de äldre eleverna tar hem sina datorer.

"Vi ser på Surface 3 som på vilket arbetsredskap som helst och de äldre eleverna kommer kunna ha med sig den hem. De får spela på den om de vill - på fritiden givetvis", säger Mattias Bussman med ett leende.

På kommunen har man sedan tidigare en blandad IT-miljö, med bland annat IT-lösningar och program från Microsoft. Den pedagogiska basen grundar sig på Office 365-miljö och SharePoint. Och nu när ordern är lagd hos Atea påbörjas arbetet med att anpassa enheterna med den mjukvara som lärarna använder, samt stöldskydd.

På Microsoft i Sverige är man glad över att Sigtuna kommun väljer Surface 3.

Med Surface 3 får eleverna i Sigtuna kommun riktigt bra förutsättningar för att samarbeta, öva, och lära, samtidigt som de stärker sin digitala kompetens. Och med Office 365 som kommunen redan arbetar med underlättas dialogen mellan elev och lärare, oavsett vilken plats eleverna pluggar ifrån”, säger Joke Palmkvist, affärsområdeschef för Skola och Högre utbildning på Microsoft.

”Med Surface 3 har Sigtuna kommun nu ett prisvärt alternativ perfekt för skolan – en riktigt bra enhet som är både surfplatta och dator i ett. Och som dessutom är lätt att bära med sig, har lång batteritid, en premiumkänsla och färgupplevelse, till ett överkomligt pris” , säger Joakim Karlén, produktmarknadschef för Surface.

För Microsofts del innebär Sigtuna kommuns beslut att beställa 1300 Surface 3-enheter den enskilt största Surface-ordern i Sverige hittills.

”Sigtuna kommun lever som de lär. Framgångsrikt arbete bygger på en medveten strategi och vi märker att allt fler kunder efterfrågar kompetensutveckling och kartläggning för att lyckas med it-satsningar i skolan” , säger Örjan Johansson, nationell affärsområdeschef Atea Skola.

För mer information kontakta:

Joakim Karlén
Produktmarknadschef Surface
E-post: joakim.karlen@microsoft.com
Telefon: 073-408 56 32

Tänk på att vi slutar publicera nyheter på Nyhetsbloggen i slutet av juni. För det senaste från Microsoft Sverige rekommenderar vi att du följer https://news.microsoft.com/sv-se/ istället.