Fiksne smernice za životni ciklus

                              Idite ovde da biste potražili životni ciklus vašeg proizvoda.

Smernice za životni ciklus se odnose na mnoge komercijalne i neke potrošačke proizvode koji su trenutno dostupni putem maloprodajne nabavke ili količinskog licenciranja. Obezbeđuje:

 • Definisana podrška i servisiranje vremenskog trajanja životnog ciklusa u trenutku lansiranja proizvoda.
 • Najmanje pet godina Glavna podrška.
 • Dodatni period Proširene podrške za neke proizvode.

Pogledajte Pretraživanje proizvoda u životnom ciklusu za određene datume završetka podrške i detalje.

Da bi imali pravo na podršku, korisnici će možda morati da primene najnoviji servisni paket ili ažuriranje.

Korporacija Microsoft je posvećena pružanju proizvoda unapređene bezbednosti. Iako težimo uklanjanju slabih tačaka tokom razvoja, softverske slabe tačke ostaju činjenica danas i moramo biti spremni da reagujemo kada se pojave. Microsoft savetuje klijente da instaliraju najnovije izdanja proizvoda, bezbednosne ispravke i servisne pakete tako da budu što bezbedniji. Za najnovije informacije o bezbednosnim ispravkama pogledajte Vodič za bezbednosne ispravke. Stariji proizvodi možda ne mogu da zadovolje današnje zahtevne bezbednosne uslove. Microsoft možda neće moći da obezbedi bezbednosne ispravke za starije proizvode.

Smernice za životni ciklus ne važe za sve proizvode. Da biste videli određene datume početka i kraja servisiranja po primenljivom proizvodu, posetite pretragu proizvoda po životnom ciklusu.

Faze životnog ciklusa za proizvode u okviru utvrđenih smernica životnog ciklusa

Vrsta podrške Glavna podrška Proširena podrška Nakon kraja podrške
Zahtev za promenu dizajna i funkcija proizvoda Dostupno Nije dostupno Nije dostupno
Bezbednosne ispravke Dostupno Dostupno Dostupan putem proširenog bezbednosnog ažuriranja programa
Nebezbednosne ispravke Dostupno Nije dostupno Nije dostupno
Podrška za samopomoć 1 Dostupno Dostupno Dostupno
Plaćena podrška Dostupno Dostupno Dostupno 2

              1Podrška za samopomoć na mreži dostupna je u toku životnog ciklusa proizvoda i najmanje 12 meseci nakon što proizvod dostigne kraj svoje podrške. Članci Microsoft baze znanja na mreži, najčešća pitanja, alatke za rešavanje problema i drugi resursi su obezbeđeni da bi pomogli klijentima u rešavanju uobičajenih problema.

2 Da biste saznali više, pogledajte najčešća pitanja o životnom ciklusu - proširene bezbednosne ispravke. Potreban je program za proširenu bezbednosnu ispravku.

Glavna podrška

Glavna podrška je prva faza životnog ciklusa proizvoda. Na podržanom nivou servisnog paketa, glavna podrška za proizvode i usluge obuhvata *:

 • Podrška za incident (neplaćena podrška za incident, plaćena podrška za incident, podrška plaćena po satu, podrška za garantne zahteve)
 • Podrška za bezbednosnu ispravku
 • Mogućnost da zahtevate nebezbednosne ispravke

Napomena

U okviru ove faze glavne podrške dostupni su i programi za podršku u vezi sa licencom, programima za licenciranje (na primer, pretplate na Software Assurance ili Visual Studio) ili drugi neplaćeni programi podrške.

Možda će biti potrebno da se prijavite u program za održavanje da biste dobili ove pogodnosti za određene proizvode.

Proširena podrška

Faza proširene podrške prati glavnu podršku. Uz podržani nivo servisnog paketa, proširena podrška obuhvata:

 • Plaćena podrška 3

 • Bezbednosne ispravke bez dodatnih troškova

Napomena

 • Microsoft neće prihvatiti zahteve za garantnu podršku, promene u dizajnu ili nove funkcije tokom faze proširene podrške.

 • Proširena podrška nije dostupna za potrošače, potrošački hardver ili multimedijalne proizvode.

 • Možda će biti potrebno upisivanje u program koji je plaćen da bi se dobijale ove pogodnosti za određene proizvode.

3 Može biti dostupna ograničena besplatna podrška (varira po proizvodu).

Servisni paketi

U sklopu napora da se Microsoft softver stalno unapređuje, prave se i izdaju ažuriranja i ispravke za prepoznate probleme. Mnoge od ovih popravki se redovno kombinuju u jedan paket (koji se zove servisni paket) koji je dostupan za instalaciju. Faze glavna podrška i produžena podrška za softver zahtevaju da se instalira podržani servisni paket za proizvod da bi nastavio da dobija punu podršku (uključujući ispravke bezbednosti i DST-a).

 • Kada se novi servisni paket objavljuje, Microsoft obezbeđuje 12 ili 24 meseci podrške za prethodni servisni paket, zavisno od porodice proizvoda (na primer, Windows, Office, serveri ili razvojne alatke).

 • Kada se završi podrška za servisni paket, Microsoft više ne obezbeđuje nove bezbednosne ispravke, ispravke za DST ili druge nebezbednosne ispravke za taj servisni paket. Komercijalno razumna podrška će i dalje biti dostupna, kao što je opisano u nastavku.

 • Kada se završi podrška za proizvod, takođe se završava podrška svim servisnim paketima za taj proizvod. Životni ciklus proizvoda zamenjuje smernice servisnog paketa.

 • Vremenski okviri podrške za servisne pakete ostaju konzistentni u okviru porodice proizvoda.

 • Microsoft objavljuje određene vremenske okvire podrške za prethodni servisni paket kada se objavi novi servisni paket.

Klijenti se snažno podstiču da ostanu na potpuno podržanom servisnom paketu kako bi bili sigurni da su na najnovijoj i najbezbednijoj verziji svog proizvoda.

Za kupce na podržanim proizvodima sa verzijama servisnog paketa koji su napustili punu podršku, Microsoft nudi komercijalno razumnu podršku na sledeći način:

Komercijalno razumne podrške incidentima biće obezbeđene putem Microsoft korisničke službe i podrške i ponudama za podršku korporacije Microsoft (na primer, Premier Support). Ako incident podrške zahteva eskalaciju razvoja za dalje smernice, zahteva nebezbednosnu ispravku ili zahteva bezbednosnu ispravku, od korisnika će se zatražiti da nadograđuje potpuno podržani servisni paket.

Komercijalno razumna podrška ne sadrži opciju za uključivanje resursa razvoja Microsoft proizvoda; Tehnička rešenja mogu biti ograničena ili nemoguća.

Matrica Microsoft porodice proizvoda i trajanje podrške za servisne pakete za svaku porodicu proizvoda izgledaju ovako.

Porodica proizvoda Trajanje podrške za servisni paket
Windows klijent i serveri 24 meseca
Dynamics 24 meseca
Office 12 meseci
Serveri 12 meseci
Alatke za programere 12 meseci
Potrošački softver, multimedija i igre 12 meseci

Počevši od sistema SQL Server 2017, nijedan servisni paket neće biti izdat. SQL Server prati savremeni model servisiranja kao što je opisano u najavnom modelu savremenog servisiranja za SQL Server.

Microsoft preporučuje da primenite najnoviju kumulativnu ispravku (ili jednu izdatu u prošloj godini) za odgovarajuće izdanje. Tim za podršku može zahtevati da primenite određenu kumulativnu ispravku koja rešava specifični problem prilikom rešavanja sporne stavke.

Ove smernice za podršku dozvoljavaju korisnicima da primaju postojeće nebezbednosne ispravke ili da zatraže nove nebezbednosne ispravke za potpuno podržane servisne pakete tokom faze glavne podrške.

Servisni paketi se ne menjaju automatski tako da uključuju bezbednosne ispravke koje su razvijene nakon početnog datuma izdavanja servisnog paketa. Stariji servisni paket se može izmeniti tako da uključuje bezbednosne ispravke koje su razvijene nakon izdavanja servisnog paketa. Obratite se korporaciji Microsoft i zatražite izmenu.

Bezbednosne ispravke objavljene iz biltena Microsoft Security Response Center biće pregledane i napravljene samo za podržane servisne pakete. Letnje računanje vremena i ispravke vremenskih zona su napravljene samo za potpuno podržane servisne pakete.

Preporučuje se da korisnici blagovremeno procene i instaliraju trenutne servisne pakete kako bi se osiguralo da sistemi budu ažurni sa najnovijim bezbednosnim softverom.

Izmenjene smernice stupile su na snagu 13. aprila 2010.

Evidencija promena

                             Izmene iz februara 2020. godine
DODATO: Samostalne smernice za servisni paket su uklonjene i uključene su kao deo fiksnih smernica za životni ciklus.

                             Izmene iz oktobra 2020.
AŽURIRANO: Veza za objedinjenu podršku je ažurirana.

                             Izmene iz aprila 2021.
AŽURIRANO: Uvod i definicija fiksne politike.

                             Izmene iz oktobra 2021.
AŽURIRANO: Veza do Vodiča za bezbednosnu ispravku.