Делите путем


Табеле и метаподаци у услузи Microsoft Dataverse

Dataverse је пројектован тако да можете брзо и једноставно да креирате модел података за апликацију. Уобичајено, не би требало да се бавите неким детаљима о метаподацима које ће ова тема представити. Али ако желите да развијете дубље разумевање како апликације које користе Dataverse раде или процењујете шта је могуће, разумевање метаподатака које користи Dataverse вам може дати увид.

Реч Метаподаци значи податке о подацима. Dataverse вам пружа флексибилну платформу за јер је релативно лако уредити дефиниције података које ће се користити у окружењу. У услузи Dataverse, метаподаци су колекција табела. Табеле описују врсте података које се чувају у бази података. Метаподаци табеле су оно што контролише врсте записа које можете да креирате и врсте радњи које могу да буду извршене на њима. Када користите алатке за прилагођавање за креирање или уређивање табела, колона и релација између табела, ви уређујете ове метаподатке.

Различити клијенти које људи користе за интеракцију са подацима у вашем окружењу зависе од метаподатака табеле и прилагођавају се како се прилагођавате метаподатке. Али ови клијенти такође зависе од других података да би контролисали визуелне елементе за приказ, прилагођену логику која се примењује и како се примењује безбедност. Ови системски подаци се такође чувају у оквиру табела, али саме табеле нису доступне за прилагођавање.

Можете да научите о стандардним табелама, атрибутима и релацијама између табела који су подразумевано укључени у услугу Dataverse прегледањем референце ентитета.

Савет

Дизајнери доступни за уређивања метаподатака не могу да прикажу све детаље који се налазе у метаподацима. Можете да инсталирате апликацију засновану на моделу под именом Прегледач метаподатака, која ће вам омогућити да приказујете сва својства табеле и метаподатака која се налазе у систему. Више информација:Прегледајте дефиниције табеле у свом окружењу.

Креирање нових метаподатака или коришћење постојећих метаподатака?

Dataverse долази са многим стандардним табелама које подржавају могућности пословне апликације. На пример, подаци о клијентима или потенцијалним клијентима треба да се складиште помоћу табеле пословног контакта или табеле контакта.

Свака од ових табела такође садржи многе колоне које представљају заједничке податке које систем можда мора да складишти за одговарајућу табелу.

За већину организација, иде вам у прилог да користите стандардне табеле и атрибуте за потребе за које су предвиђени.

Ако инсталирате решење, можете очекивати да је програмер решења искористио стандардне табеле и атрибуте. Креирање нове прилагођене табеле која замењује системску табелу или атрибут значиће да било каква доступна решења можда неће радити за вашу организацију.

Из тих разлога, препоручујемо да потражите и користите обезбеђене стандардне табеле, колоне и релације између табела, када они одговарају вашој организацији. Ако немају смисла и не могу да се уређују тако да одговарају вашој потреби, требало би да процените да ли је потребно креирати нову табелу, односи табелу.

Упамтите да можете да промените име за приказ табеле тако да одговара номенклатури коју ваша организација користи. На пример, уобичајено је да корисници промене име за приказ табеле „Пословни контакт“ у Предузеће или име табеле „Контакт“ у Особа. То може да се уради табелама или атрибутима без промене понашања табеле. Више информација о преименовању табела потражите у чланку Промена имена табеле.

Не можете избрисати стандардне табеле, колоне или табеле односи. Они се сматрају делом системског решења и од сваке организације се очекује да их има. Ако желите да сакријете стандардну табелу, промените привилегије безбедносних улога за вашу организацију да бисте уклонили привилегије читања за ту табелу. Ово ће уклонити табелу из већине делова апликације. Ако не постоји системска колона која вам није потребна, уклоните је из обрасца и свих приказа који је користе. Промените вредност Може се претраживати у колони и дефиницијама релација између табела тако да се не приказују у напредној претрази.

Ограничења у креирању ставки метаподатака

Постоји ограничење за број табела које можете да креирате. Информације о максималном броју за вашу примену можете наћи на страници Подешавања > Администрација > Ресурси у употреби.

У оквиру сваке табеле, постоји горња граница у погледу броја колона које можете да креирате. Ово ограничење је засновано на техничким ограничењима у погледу количине података који се могу сачувати у реду табеле базе података. Тешко је дати конкретан број, јер сваки тип колоне може да користи различиту величину простора. Горња граница зависи од укупног простора који користе све колоне табеле.

Већина људи не креира довољно прилагођених колона да би достигли ограничење, али ако планирате да додате стотине прилагођених колона у табелу, требало би да размислите да ли је то најбољи дизајн. Да ли све колоне које планирате да додате описују својства реда за ту табелу? Да ли стварно очекујете да ће корисници који користе вашу организацију моћи да се снађу у обрасцу који обухвата тако велики број колона? Број колона које додате у образац повећава количину података који морају да се пренесу сваки пут када ред буде уређен и утиче на перформансе система. Узмите ове факторе у обзир када додајете прилагођене колоне у табелу.

Колоне за избор пружају скуп опција које ће бити приказане у падајућој контроли на обрасцу или у контроли листе избора када се користи напредна претрага. Ваше окружење може да подржи хиљаде опција у року < ДИЦТ__скуп опција > Оптион сет </ДИЦТ__скуп опција >, али не би требало да сматрате ово горњом граници. Студије употребљивости су показале да корисници имају потешкоће када користе систем у коме падајућа контрола пружа велики број опција. Користите колону за избор да бисте дефинисали категорије података. Немојте користити колоне са изабраним предметом да бисте изабрали категорије које заправо представљају засебне ставке података. На пример, уместо да одржавате колону избора која складишти сваког од више стотина могућих произвођача врсте опреме, размислите о креирању табеле који складишти референце на сваког произвођача и користите колону за проналажење уместо избора.

Следећи кораци

Креирање или уређивање табела (типови редова)
Креирање и уређивање релација између табела

Напомена

Можете ли нам рећи о својим жељеним поставкама језика у документацији? Испуните кратку анкету. (имајте на уму да је ова анкета на енглеском језику)

Анкета ће трајати око седам минута. Не прикупљају се лични подаци (изјава о приватности).