Cross Forest Migration from Exchange 2013 to Exchange 2019 PrepareMoveRequest.ps1 first and then using ADMT to migrate the Sid History

Happee 1 Reputation point
2022-11-03T17:59:17.083+00:00

Steps completed:
• Trusts are in place on Source forest and Target forest
• ADMT is installed on the Target DC
• MRS Proxy is Enabled on the Source Forest Client Access Server
• Admin User of the Target forest is a member of administrators group in the Source forest
• Self signed Cert -They have been Exported from the target and imported in source
• Password Export Service is Configured and PES service is Started in the Source Domain

Preparing a Moved a single clark_kent@jaswant .net from Source forest to Target forest completed

.\Prepare-MoveRequest.Ps1 -Identity EmailAddress -RemoteForestDomainController FQDN of Source DC -RemoteForestCredential $RemoteCredentials -LocalForestDomainController FQDNofTargetForestDC -LocalForestCredential $LocalCredentials -TargetMailUserOU Distinguished name of OU in TargetForest –UseLocalObject -Verbose

clark_kent@jaswant .net is disabled Target forest, I use ADMT to migrate the sid and enable clark_kent@jaswant .net in target forest, clark_kent@jaswant .net gets enable, clark_kent@jaswant .net with sid and password has been moved to target forest.

Tried to move clark_kent@jaswant .net maibox to target ex2019a (exchange server 2019) receive an error as below:

[PS] E:\Program Files\Microsoft\Exchange Server\V15\Scripts>New-MoveRequest -Identity ‘clark_kent@jaswant .net’ -Remote -Remotehostname ‘exchang1.abc.net’ -RemoteCredential $RemoteCredentials -TargetDeliverydomain ‘abbb.net’
The target recipient ‘Clark_Kent’ must be a mail-enabled user when the primary mailbox is moving cross forest.

  • CategoryInfo : InvalidArgument: (clark_kent@jaswant .net:MailboxOrMailUserIdParameter) [New-MoveRequest], RecipientTaskException
  • FullyQualifiedErrorId : [Server=EX2019A,RequestId=6c45f065-cd58-4db0-8e27-00f5e91528e7,TimeStamp=11/2/2022 6:54:03 PM] [FailureCategory=Cmdlet
    -RecipientTaskException] 202CD93F,Microsoft.Exchange.Management.Migration.MailboxReplication.MoveRequest.NewMoveRequest
  • PSComputerName : ex2019a.abbb.net

Moving Mailbox failed, what should I do to resolve the problem?

Thanks

Exchange Server Management
Exchange Server Management
Exchange Server: A family of Microsoft client/server messaging and collaboration software.Management: The act or process of organizing, handling, directing or controlling something.
7,438 questions
{count} votes

12 answers

Sort by: Most helpful
  1. KurtBMayer 836 Reputation points
    2022-11-03T20:06:11.403+00:00

    @Happee

    See this article for detailed information on the attributes needed for x-forest move. It seems the target account must be mail-enabled before you trigger the move request from the source side.

    prepare-mailboxes-for-cross-forest-move-requests-exchange-2013-help

    Please upvote and accept this thread as answered if it's helpful, thanks!

    0 comments No comments

  2. Aholic Liang-MSFT 13,821 Reputation points Microsoft Vendor
    2022-11-04T08:48:11.68+00:00

    Hi @Happee ,
    In what order do you perform the migration? Did you run the script called Prepare-MoveRequest.ps1 in the target forest first? And then use the ADMT to migration SID?
    If so, I would suggest you refer to the following command (without –UseLocalObject or-Verbose parameters) to run in the target forest.

    ./Prepare-MoveRequest.ps1 -Identity <source mailbox name> -RemoteForestDomainController <source forest domain controller> -RemoteForestCredential (Get-Credential SourceForest\Administrator) -LocalForestDomainController <target forest domain controller> -LocalForestCredential (Get-Credential TargetForest\Administrator) -TargetMailUserOU <the target OU specified when using ADMT>  
    

    Below is a similar thread on how to cross forests migration, and the answerer explains in detail the steps required for the different sequences, hope it can help you!
    Cross-forest mailbox migration with ADMT - Microsoft Q&A


    If the answer is helpful, please click "Accept Answer" and kindly upvote it. If you have extra questions about this answer, please click "Comment".
    Note: Please follow the steps in our documentation to enable e-mail notifications if you want to receive the related email notification for this thread.


  3. Happee 1 Reputation point
    2022-11-04T17:07:48.487+00:00

    @Kael Yao-MSFT
    @Aholic Liang-MSFT

    The mailbox Clark_Kent@jaswant .net migrated cross forest moved to target forest Exchange server successfully by ran command to Removed -UseLocallObject or -Verbose parameter as you suggested

    Clark_Kent is in Exchange Admin center while I am test send/receive functional however Clark_Kent is disappearing from Recipients from Exchange Admin Center, now Clark_Kent can send but can' receive mail, It was abled receive when Clark Ken is in Exchange Admin Center

    Any suggestion to fix the issue

    Thank you in advance


  4. Happee 1 Reputation point
    2022-11-09T22:35:17.377+00:00

    @Aholic Liang-MSFT @KurtBMayer

    Unable to recovered the mailbox

    [PS] E:\Program Files\Microsoft\Exchange Server\V15\Scripts>Connect-Mailbox -Identity "clark_kent" -Database ex2019a-db1 -user "clark_kent"
    Mailbox "clark_kent" doesn't exist on database "ex2019a-db1".
    + CategoryInfo : NotSpecified: (clark_kent:StoreMailboxIdParameter) [Connect-Mailbox], MdbAdminTaskException
    + FullyQualifiedErrorId : [Server=EX2019A,RequestId=dc1431e3-c41b-4c0a-a5ec-a986753f53,TimeStamp=11/9/2022 9:50:14 PM] [FailureCategory=Cm
    dlet-MdbAdminTaskException] 762CA2D5,Microsoft.Exchange.Management.MapiTasks.ConnectMailbox
    + PSComputerName : ex2019a.abc.net

    I am going to recover missing this test mailbox,

    I've successfully cross forest migrated few of mailboxes to target Exchange server by using ADMT with no merge.
    I am facing an issue, Outlook client internal network and ActiveSync are not working with error: Outlook automatically configure failed, then "Log onto Exchange ActiveSync mail server (EAS) failed, only Outlook web is working fine.

    If a mailbox created in target Exchange server (not migrated maibox) everything is working properly, including Outlook, ActiveSync.

    Can anyone help me determine where the issue is for this?

    Thank you in advance


  5. Happee 1 Reputation point
    2022-11-15T05:31:59.953+00:00

    @Aholic Liang-MSFT , here were the output

    VERBOSE: Connected to ex2019a.abc.net.
    [PS] C:\Windows\system32>Get-moverequest

    DisplayName Status TargetDatabase

    -----------
    ------ --------------
    Clark Kent Completed ex2019a-db1

    [PS] C:\Windows\system32>$dbs = Get-MailboxDatabase
    [PS] C:\Windows\system32>$dbs | foreach {Get-MailboxStatistics -Database $.DistinguishedName} | where {$.DisplayName -eq " clark_kent "} | Format-List DisplayName,Database,DisconnectReason
    [PS] C:\Windows\system32>

    0 comments No comments