Always on VPN - Device Tunnel VPN Adapter fails to register DNS

2020-12-02T12:17:07.007+00:00

Hi All,

We have Always on VPN Device Tunnel deployed and occasionally we are observing the VPN Adapter fails to register with DNS. It will not show the domain name under the VPN Adapter. If the connection name is Test_AOVPN, it establishes connection, and goes to Identifying and then do not resolve to DNS name. And internal resources accessibility is not going through.

After multiple restarts of PC, it gets resolved automatically.

Any inputs on this front would be very much helpful.

Client - Windows 10 version 1909
RRAS Server - Windows Server 2016
IKEV2 - Device Tunnel

Thanks,
Aditya.

Windows 10 Network
Windows 10 Network
Windows 10: A Microsoft operating system that runs on personal computers and tablets.Network: A group of devices that communicate either wirelessly or via a physical connection.
2,266 questions
Windows Server Infrastructure
Windows Server Infrastructure
Windows Server: A family of Microsoft server operating systems that support enterprise-level management, data storage, applications, and communications.Infrastructure: A Microsoft solution area focused on providing organizations with a cloud solution that supports their real-world needs and meets evolving regulatory requirements.
509 questions
0 comments No comments
{count} votes

3 answers

Sort by: Most helpful
  1. Candy Luo 12,656 Reputation points Microsoft Vendor
    2020-12-03T07:23:58.137+00:00

    Hi ,

    Did you define RegisterDNS element in ProfileXML to enable DNS registration?

    44669-image.png

    Also check “Register this connection’s addresses in DNS” tick box under the DNS settings of the IPv4 section of the VPN adapter.

    44685-image.png

    Best Regards,

    Candy

    --------------------------------------------------------------

    If the Answer is helpful, please click "Accept Answer" and upvote it.

    Note: Please follow the steps in our documentation to enable e-mail notifications if you want to receive the related email notification for this thread.

    1 person found this answer helpful.
    0 comments No comments

  2. 2020-12-03T08:21:11.223+00:00

    Hi Candy,

    Thanks for the reply. Yes, those details are added in the profile. We have limited machines currently on boarded and we are working on identifying the issues. The issue is not happening on all the devices, it is random. It breaks the connectivity for some time. sometimes few minutes, sometimes like more than 1 hour.

    Need to reboot to sort the same.

    Thanks & Regards,
    Aditya Kumar.


  3. Jonatan Kragh Hovgaard 1 Reputation point
    2021-01-08T22:09:38.357+00:00

    I am experiencing the same problem with my Always On Device VPN tunnel.

    For some reason "RegisterThisConnectionsAddress" is not set on my AOVPN connections even though I have enabled RegisterDNS in ProfileXML.

    I can solve the problem by running the command below, but I don't understand why "RegisterDNS" in ProfileXML is not implemented on the client computer!?

    set-DnsClient -InterfaceAlias "Always On VPN Device" -RegisterThisConnectionsAddress $True -UseSuffixWhenRegistering $false

    Do you have any idea what I am doing wrong?

    0 comments No comments