Powershell Get-NetAdapter breaks when vLANs exist

Gil Freund 6 Reputation points
2021-03-01T06:32:39.117+00:00

As current versions of Windows 10 no longer have integrated vLAN configuration, we moved to install Intel ProSet to configure our vLANs. This works relatively well in the GUI, but we have issues using powershell to manage the interfaces. Once the vLANs are configured, Get-NetAdapter no longed works:

PS C:\WINDOWS\system32> Get-NetAdapter

Name                      InterfaceDescription                    ifIndex Status       MacAddress             LinkSpeed
----                      --------------------                    ------- ------       ----------             ---------
Ethernet 3                Fortinet SSL VPN Virtual Ethernet Ad...      26 Not Present  00-09-0F-AA-00-01          0 bps
Ethernet 2                Fortinet Virtual Ethernet Adapter (N...      24 Disconnected 00-09-0F-FE-00-01       100 Mbps
Ethernet                  Intel(R) 82579LM Gigabit Network Con...      14 Disconnected 3C-97-0E-A7-97-B1          0 bps
Wi-Fi                     Intel(R) Centrino(R) Advanced-N 6205         22 Up           6C-88-14-A0-21-D4       240 Mbps
vEthernet (WSL)           Hyper-V Virtual Ethernet Adapter #2          55 Up           00-15-5D-48-9C-CB        10 Gbps
VMware Network Adapte...8 VMware Virtual Ethernet Adapter for ...      18 Up           00-50-56-C0-00-08       100 Mbps
VMware Network Adapte...1 VMware Virtual Ethernet Adapter for ...      16 Up           00-50-56-C0-00-01       100 Mbps
Bluetooth Network Con...3 Bluetooth Device (Personal Area Ne...#3      10 Disconnected B8-76-3F-AE-34-17         3 Mbps
vEthernet (Default Swi... Hyper-V Virtual Ethernet Adapter             48 Up           00-15-5D-AD-10-A6        10 Gbps
Local Area Connection 2   TAP-ProtonVPN Windows Adapter V9              5 Disconnected 00-FF-10-C8-AD-3F         1 Gbps
Local Area Connection     PPPoP WAN Adapter                             2 Disconnected 00-00-00-00-00-00          0 bps



PS C:\WINDOWS\system32> Import-Module -Name "C:\Program Files\Intel\Wired Networking\IntelNetCmdlets\IntelNetCmdlets" -Scope Local

PS C:\WINDOWS\system32> Add-IntelNetVLAN -ParentName "Intel(R) 82579LM Gigabit Network Connection" -VLANID 111

VLANID VLANName                                       ParentName                                                     
------ --------                                       ----------                                                     
111    VLAN111                                        Intel(R) 82579LM Gigabit Network Connection                    



PS C:\WINDOWS\system32> Get-NetAdapter
Get-NetAdapter : The data is invalid. 
At line:1 char:1
+ Get-NetAdapter
+ ~~~~~~~~~~~~~~
    + CategoryInfo          : InvalidData: (MSFT_NetAdapter:ROOT/StandardCimv2/MSFT_NetAdapter) [Get-NetAdapter], CimException
    + FullyQualifiedErrorId : Windows System Error 13,Get-NetAdapter


PS C:\WINDOWS\system32> 

Once the vLAN is removed, functionality is restored

PS C:\WINDOWS\system32> Remove-IntelNetVLAN -ParentName "Intel(R) 82579LM Gigabit Network Connection" -VLANID 111

PS C:\WINDOWS\system32> Get-NetAdapter

Name                      InterfaceDescription                    ifIndex Status       MacAddress             LinkSpeed
----                      --------------------                    ------- ------       ----------             ---------
Ethernet 3                Fortinet SSL VPN Virtual Ethernet Ad...      26 Not Present  00-09-0F-AA-00-01          0 bps
Ethernet 2                Fortinet Virtual Ethernet Adapter (N...      24 Disconnected 00-09-0F-FE-00-01       100 Mbps
Ethernet                  Intel(R) 82579LM Gigabit Network Con...      14 Disconnected 3C-97-0E-A7-97-B1          0 bps
Wi-Fi                     Intel(R) Centrino(R) Advanced-N 6205         22 Up           6C-88-14-A0-21-D4       216 Mbps
vEthernet (WSL)           Hyper-V Virtual Ethernet Adapter #2          55 Up           00-15-5D-48-9C-CB        10 Gbps
VMware Network Adapte...8 VMware Virtual Ethernet Adapter for ...      18 Up           00-50-56-C0-00-08       100 Mbps
VMware Network Adapte...1 VMware Virtual Ethernet Adapter for ...      16 Up           00-50-56-C0-00-01       100 Mbps
Bluetooth Network Con...3 Bluetooth Device (Personal Area Ne...#3      10 Disconnected B8-76-3F-AE-34-17         3 Mbps
vEthernet (Default Swi... Hyper-V Virtual Ethernet Adapter             48 Up           00-15-5D-AD-10-A6        10 Gbps
Local Area Connection 2   TAP-ProtonVPN Windows Adapter V9              5 Disconnected 00-FF-10-C8-AD-3F         1 Gbps
Local Area Connection     PPPoP WAN Adapter    

This is not related to the ProSet powershell modules, as this happens if if they are not loaded, and does not seem to be related to the vendors, as this happens in Dell and Lenovo machines alike.
It seems that is asked in Intel forums as well, but with no clear answer.

Any ideas?

Windows 10 Network
Windows 10 Network
Windows 10: A Microsoft operating system that runs on personal computers and tablets.Network: A group of devices that communicate either wirelessly or via a physical connection.
2,312 questions
Windows 10 Compatibility
Windows 10 Compatibility
Windows 10: A Microsoft operating system that runs on personal computers and tablets.Compatibility: The extent to which hardware or software adheres to an accepted standard.
467 questions
{count} vote

2 answers

Sort by: Most helpful
  1. Sunny Qi 10,926 Reputation points Microsoft Vendor
    2021-03-02T05:55:56.993+00:00

    Hi,

    Thanks for posting in Q&A platform.

    May I know if the same issue occurred with other brand's VLAN?

    If the function can work successfully after removing Intel VLAN, it seems that there is a compatibility issue between windows and Intel. I haven't found any Microsoft official documents talking about this scenario. I would suggest you could contact Intel support for getting a satisfied answer.

    https://www.intel.com/content/www/us/en/support/contact-support.html

    Best Regards,
    Sunny

    ----------

    If the Answer is helpful, please click "Accept Answer" and upvote it.

    Note: Please follow the steps in our documentation to enable e-mail notifications if you want to receive the related email notification for this thread.


  2. Nico 1 Reputation point
    2021-06-12T08:06:13.207+00:00

    Hello,

    I have also this issue on NUC computers with this intel I219-LM NIC.
    Even more, after each major windows update I have to set again same interfaces and not able to clean them up.

    I clean up old duplicate entries on this registry path :

    • HKLM:\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\Tcpip\Parameters\Adapters
    • HKLM:\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\Tcpip\Parameters\Interfaces
    • HKLM:\SYSTEM\ControlSet001\Control\Network

    I think it's link to the same root cause as consequence of an exception in this function during updates.

    0 comments No comments