SharePoint 2016 error "the database name is not a valid configuration database" when trying to add new server to farm using configuration wizard

David Sheetz 1 Reputation point
2021-04-29T16:26:57.447+00:00

I keep getting errors trying to add a new server, or even run commands against the content database.
I am using a named instance but default ports (1433) on the sql server , all protocols are enabled (named pipes, tcpip) no firewalls blocking
ran checkdb and no errors were found , all sites are up but I can not do any maintenance/upgrades on databases

any ideas?

SharePoint Server Management
SharePoint Server Management
SharePoint Server: A family of Microsoft on-premises document management and storage systems.Management: The act or process of organizing, handling, directing or controlling something.
2,364 questions
No comments
{count} votes

3 answers

Sort by: Most helpful
  1. Echo Du_MSFT 16,841 Reputation points
    2021-04-30T02:10:31.687+00:00

    Hello @David Sheetz ,

    Welcome to Q&A Forum!

    According to my understanding of your problem, when you want to add a new server to an existing SharePoint 2016 farm, the following error will appear when running the Products Configuration Wizard:

    92730-products-configuration-wizard-error.png

    Please following steps:

    1) Exit the SharePoint Products Configuration Wizard.
    2) Install the latest CU patch in your farm
    3) Re-run the SharePoint Products Configuration Wizard.

    If the problem still occurs, it is recommended that you view the ULS logs or Event Application logs to get the detailed error analysis report.

    Thanks,
    Echo Du

    =====================

    If an Answer is helpful, please click "Accept Answer" and upvote it.
    Note: Please follow the steps in our documentation to enable e-mail notifications if you want to receive the related email notification for this thread.


  2. David Sheetz 1 Reputation point
    2021-05-08T14:32:03.56+00:00

    no joy, ran the update on all servers now I get different error trying to run config wizard

    Security Update for Microsoft SharePoint Enterprise Server 2016 (KB4504719) 64-Bit Edition (16.0.5149.1000)   
    Missing on WPTSHAAPPWPV01  
    Microsoft SharePoint Foundation 2016 1033 Lang Pack  
      
    Security Update for Microsoft SharePoint Enterprise Server 2016 (KB4504723) 64-Bit Edition (16.0.5149.1000)   
    Missing on WPTSHAAPPWPV01  
    

    Log uploaded...see attachment94954-error.png

    94927-pscdiagnostics-5-7-2021-9-31-31-286-1975455836.log


  3. David Sheetz 1 Reputation point
    2021-05-11T16:17:48.153+00:00

    SO it says 2 patches are missing but when I try to install it says they are already installed.

    95638-1.jpg

    95663-2.png95654-3.png

    Also it says my 2 content databases need upgrade but I can not upgrade them, I get an error "cannot be upgraded"
    95693-4.png95606-5.png