Create user delay between v1.0 and beta

Hardy, Philippe 56 Reputation points
2021-08-20T14:19:54.593+00:00

Hello,

For security reason, we have been asked to insert the phone numbers and email of our users into the authentication methods instead of the user object. So, we use graph v1.0 for creating the users and assigning licences but the beta for the authentication methods. We have found there's a delay between creating a user/assigning licences and settings the authentication methods. The calls to the authentication methods apis return 404 user not found.

Is the delay caused by a mix up between v1.0 and beta or is it because of the authentication methods apis?
If it is the latter, is it expected to be resolved/improved before going into v1.0?

The delay can range from a few seconds to more than a minute or two.

Microsoft Graph
Microsoft Graph
A Microsoft programmability model that exposes REST APIs and client libraries to access data on Microsoft 365 services.
10,771 questions
0 comments No comments
{count} votes

Accepted answer
  1. JosephXu-MSFT 531 Reputation points
    2021-08-23T02:26:25.567+00:00

    Hi @Hardy, Philippe It can be confirmed that there is a delay when adding user with Azure, not caused by MS graph api. You also can refer this answer. We'd better to check if the user has been added via following query.

       https://graph.microsoft.com/v1.0/users?$filter=startswith(userPrincipalName,'someuser@mytenant.onmicrosoft.com')  
    

0 additional answers

Sort by: Most helpful