Windows Deployment Server Not Communicating sending requests.

AidenTheBotLol 21 Reputation points
2022-02-13T03:27:15.583+00:00

Hi y'all

I have a HyperV 2022 Server that has a WDS VM. I have completely configured the VM in hopes to create images for Windows Server and Windows 10/11 for future use. My issue lies in the actual WDS server I know that when you are connected to the same LAN as the server you should be able to pickup the PXE requests from the server but that is not happening. I have not done anything to my DHCP Settings or Firewall (however I can show firewall configurations if it will help) I am using a PFSense Firewall for DHCP, Routing, and Firewalling. I have tried opening up the TCP and UDP ports in the Windows Firewall to allow the connection however that has not worked. I am not sure where the culprit would lay in this as everything is setup and it should just work. (I thought maybe it would be my 2960S Switch that I use for my servers but I do not believe that would cause this issue). Is there perhaps a Firewall setting in HyperV that I am missing?

Windows Server Setup
Windows Server Setup
Windows Server: A family of Microsoft server operating systems that support enterprise-level management, data storage, applications, and communications.Setup: The procedures involved in preparing a software program or application to operate within a computer or mobile device.
243 questions
0 comments No comments
{count} votes

1 answer

Sort by: Most helpful
  1. Limitless Technology 39,461 Reputation points
    2022-02-14T16:02:52.697+00:00

    Hello @AidenTheBotLol

    Please try the next:

    1) Virtual Switch Manager

    2) New virtual network switch - highlight 'External', and select 'Create Virtual Switch'.

    3) I then selected my network adapter under the pull down list, and checked the box for 'Allow management operating system to share this network adapter'.

    ** Note: when you Apply this it does drop your current network connection for a few seconds, but then returns conection.

    4) I then went back into the Virtual Machine Settings - right click the VM and select settings when it is off.

    5) I then changed the Network Adapter to be my new External Switch.

    Hope this helps with your query,


    --If the reply is helpful, please Upvote and Accept as answer--