UEFI doesn't boot SCCM PXE

Evgeniy 11 Reputation points
2022-02-25T12:37:40.687+00:00

SCCM + WDS Server
Microsoft Endpoint Configuration Manager (version 2103)
Site version 5.0.9049.1000
SCCM and DHCP (different servers) in one VLAN, problematic clients in another
Communication configured via iphelper
When loading the client through Legacy, there are no problems
When booting a client via UEFI, the error “PXE-E16: No offer received” appears, at the stage of searching for a PXE server
The same PCs, provided that they are in the same subnet, in the same VLAN with SCCM, boot in different modes correctly. The problem appears only with clients in a separate VLAN
Wireshark shows that the SCCM server is receiving and responding to the broadcast request from the client. The client receives an IP address from DHCP, but then does not make a request to the SCCM server.
Tried:
Updating firmware on HP PCs and laptops
Changed TFTP block size on sccm server
Various IPhelper settings based on recommendations on forums and websites
Help with any conscience.

Microsoft Configuration Manager
{count} votes

3 answers

Sort by: Most helpful
  1. Simon Ren-MSFT 30,676 Reputation points Microsoft Vendor
    2022-02-28T03:00:42.107+00:00

    Hi,

    Thanks for posting in Microsoft MECM Q&A forum.

    Could we find any clues in the smspxe.log on the server? To narrow down the issue, could you please use a Hyper-v Generation 2 virtual machine (could support UEFI-based firmaware) to have a try in the separate problamitic VLAN?

    1,If the virtual machine works well, the issue may be related to hardware compatibility about HP, you may contact the manufacturer to consult if there is any setting about this situation in the BIOS.

    2,If the virtual machine also fails pxe boot, this may be a network issue. Please contact your network team to deal with the issue together.

    Thanks for your time.

    Best regards,
    Simon


    If the response is helpful, please click "Accept Answer" and upvote it.
    Note: Please follow the steps in our documentation to enable e-mail notifications if you want to receive the related email notification for this thread.


  2. Ricardo T 1 Reputation point
    2022-03-03T16:17:04.93+00:00

    Hi, not sure if you are using WDS or not ; anyway

    You should ensure these IP Helpers are setup:
    IP helper-address <IP address of DHCP server>
    IP helper-address <IP address of SCCM/DP server>
    IP forward-protocol UDP <IP address of SCCM/DP server> 4011

    and Ports are open
    UDP 67 , 69 and 4011


  3. Evgeniy 11 Reputation points
    2022-04-19T12:14:12.373+00:00

    There are other options that you can check and configure, so you can’t finish the result in work from another vlan through iphelper

    0 comments No comments