Alerts set by end users on the SitePages is not working .. No alerts emails will get sent when creating new page

john john 946 Reputation points
2022-04-07T18:30:07.883+00:00

We have a SharePoint online site, and users are reporting that alerts are not been fired/sent after creating modern pages. For example i went to the site-pages library >> click on Alert Me >> define the following alert's settings:-

191035-image.png

where i will get the welcoming email after creating the alert. But if I or any other user creates a new modern page, i will not get any alert.. Can anyone advice on this please?

SharePoint
SharePoint
A group of Microsoft Products and technologies used for sharing and managing content, knowledge, and applications.
10,071 questions
SharePoint Development
SharePoint Development
SharePoint: A group of Microsoft Products and technologies used for sharing and managing content, knowledge, and applications.Development: The process of researching, productizing, and refining new or existing technologies.
2,767 questions
{count} vote

3 answers

Sort by: Most helpful
  1. Echo Du_MSFT 17,126 Reputation points
    2022-04-08T06:57:11.213+00:00

    Hi @john john ,

    Please perform the following troubleshooting:

    1.Check whether the SharePoint site has the Publishing feature turned on

    191242-a.jpg

    191243-b.jpg

    2.If the SharePoint site has Publishing feature enabled, check to see if this page is published. If the page is in an unpublished state, you will not receive an email notification.

    191214-c.jpg

    Thanks,
    Echo Du

    =========================================

    If the answer is helpful, please click "Accept Answer" and kindly upvote it. If you have extra questions about this answer, please click "Comment".
    Note: Please follow the steps in our documentation to enable e-mail notifications if you want to receive the related email notification for this thread.


  2. ariel s 1 Reputation point
    2022-08-09T16:00:04.967+00:00

    Hello, any updates on this? I'm facing the same issue.
    If you configure your alert to "All Changes" you receive an email when the page is modified or deleted, but not when a new page is added.
    SharePoint publishing features are not activated in the site, this is really weird behavior and I'm not sure if is standard behavior or an issue.

    Thanks for the update!

    0 comments No comments

  3. Brian Klint 0 Reputation points
    2023-02-23T14:10:43.6566667+00:00

    Hello, Any new information?

    Im having the same issue that no notification is sent on creation of sitepages. however i am getting the notifycation on creation of wikipage and webpart page.

    Thanks for the info @Echo Du_MSFT it helped me along.

    0 comments No comments