Cinnober riskminimerar börser med Microsoft-lösning

Många finansiella aktörer världen över måste kunna få omedelbar kontakt med programvaruföretaget Cinnober via e-post, annars kan de förlora stora summor. För att minimera risken för avbrott har Cinnober implementerat Microsoft Exchange Online.

 

Med Exchange Online har vi minimerat risken för störningar i e-posttrafiken. Det ger oss nöjdare kunder och i förlängningen bättre lönsamhet, säger Olof Lindberg, projektledare för Office 365 på Cinnober.

 

Cinnober Financial Technology utvecklar mjukvarulösningar för börser, clearingorganisationer, banker och andra finansiella aktörer runt om i världen. Bland Cinnobers kunder återfinns bland annat

Dubai Gold and Commodities Exchange (DGCX) och den Thailändska börsen, Stock Exchange of Thailand (SET).

 

Företaget har sitt huvudkontor i Stockholm och ett filialkontor i Umeå.

 

– Med Exchange Online har vi minimerat risken för störningar i e-posttrafiken. Det ger oss nöjdare kunder och i förlängningen bättre lönsamhet, säger Olof Lindberg, IT-ansvarig på Cinnober.

 

Tidigare hade företaget Microsoft Exchange 2007 i lokala servrar som var några år gamla och som man driftade själv. Företaget hade växt kraftigt och it-miljön var inte riktigt i fas med utvecklingen.

För att slippa drifta en intern lösning valde Cinnober med stöd av partnerföretaget Xperta att satsa på Microsofts molntjänst Office 365 som inkluderar Exchange Online.

 

– På tre års basis skulle det kosta tre gånger så mycket att köpa ny hårdvara och drifta själv jämfört med att använda Office 365, säger Olof Lindberg. Office 365 var ett självklart val.

 

E-post är en viktig kontaktväg mellan Cinnober och dess kunder, inte minst när det gäller supportärenden. När kunderna behöver hjälp skickar de e-post till Cinnobers servicedesk och det är därför av yttersta vikt att e-postsystemet fungerar.

 

– Med Office 365 och Exchange Online är risken för störningar i stort sett obefintlig. Kunder i alla tidszoner kan ständigt komma fram till Cinnobers servicedesk, säger Carl Gate, Account manager på Xperta.

 

Av de övriga verktygen i Office 365 har företaget börjat använda Microsoft Lync Online och Microsoft OneDrive.

 

– Medarbetarna har börjat använda Lync för att dela skrivbord, chatta och ha videokonferenser, säger Olof Lindberg. Lync möjliggör en typ av samarbete mellan användarna i Stockholm och Umeå som inte fanns tidigare.

 

Sparar pengar med data i molnet

Genom OneDrive kan användarna lagra sin data i molnet, vilket ger dem mycket mer lagringsutrymme än de hade tidigare. Dessutom sparar företaget stora pengar på att man inte själv behöver lagra informationen.

 

En stor vinst för företaget är att man slipper ta hand om lokala servrar. Det har frigjort mycket tid som i stället kan användas till att fokusera på kärnverksamheten.

 

– För oss på it-avdelningen har arbetssituationen förbättrats mycket, säger Olof Lindberg. Vi slipper driftansvaret. Vi behöver inte längre få ont i magen när vi kommer på måndagsmorgnarna, som tidigare när vi såg att det lyste rött i övervakningssystemet.

 

Nästa steg är att införa SharePoint Online som bland annat ska användas för dokumenthantering.

Migreringen till molntjänsten gick mycket smidigt.

 

– Vi hade ett gott samarbete med Xperta och genomförde projektet utan problem. Det var helt smärtfritt för användarna, säger Olof Lindberg.

 

Samarbetet mellan Xperta och Cinnober började med en heldags workshop för att bena ut vilka förutsättningar som fanns för att flytta kundens användare. Cinnobers krav på mailmiljön var i paritet med Enterprise-miljöer. De hade hårda krav på upptid vilket mynnade ut i en hybridlösning som gav Cinnober möjligheten att flytta sina användare till Microsofts molntjänst efter förutsättningar.

 

– Lösningen passar företag som har höga krav på tillgänglighet och flexibilitet. Förutom detta så frigör den tid från IT avdelningen, säger Carl Gate, Account manager på Xperta.

 

Kontaktperson Xperta

Carl Gate, Account manager

Mob: +46 709 48 52 11

Carl.gate@xperta.se

 

Kontaktperson Cinnober

Olof Lindberg

Olof.lindberg@cinnober.com