Svensk teknisk chef får internationellt eftertraktad utmärkelse – blir IASA Fellow

Daniel Akenine till vänster får utmärkelsen av Paul Preiss i närvaro av ett 50-tal inbjudna svenska och internationella IT-arkitekter

Daniel Akenine är Nationell Teknikchef för Microsoft och utmärkelsen IASA Fellow kommer efter ett decennielångt engagemang inom IT-arkitektur. Ordförande och vd i IASA International, Paul Preiss, motiverar valet.

– Daniel får utmärkelsen för sitt snart tioåriga arbete inom IT-arkitektur där han bland annat varit instrumentell i att ta fram de svenska rekommenderade IT-arkitektrollerna samt sitt arbete med ”Boken om IT-arkitektur”. Båda används idag som IT-ramverk av de flesta stora organisationer i Sverige. Daniel förkroppsligar alla Fellowship egenskaper genom sin förmåga till vision, innovation samt passion för IT-arkitektur och arkitekter, avslutar Paul Preiss.

Daniel delar utmärkelsen med mycket namnkunniga forskare och IT-arkitekter som till exempel Grady Booch, IBM Fellow och Chief Scientist Software Engineering vid IBM, Miram Grace, Technical Fellow vid Boeing och Len Bass på Software Engineering Institute, Carnegie Mellon.

– Ett IASA Fellowship är den högsta internationella utmärkelsen man kan få inom området IT-arkitektur. Som den femtonde i världen och en av de få utanför USA är jag hedrad, ödmjuk och stolt, säger Daniel Akenine.

Daniel Akenine är Nationell Teknikchef på Microsoft Sverige. Han är medlem av ISO’s internationella expertgrupp för molnstandarder, styrelseledamot i Dataföreningen Stockholm, Cloud Sweden och EuroCloud, undervisar på KTH och är ordförande för Iasa Sverige. Han är medgrundare till två svenska teknikföretag och har patentansökningar i Europa och USA inom tillämpad kryptering. Daniel har en forskat kring hjärnan på Karolinska Institutet, varit utvecklare och arkitekt på Nasdaq OMX och lead architect för ett av de största kreditgivningssystemen i Europa. Daniel har också etablerat sig som romanförfattare med teknikthrillern ”11 gram sanning”.