Inzicht in de levenscyclus van een Azure Blueprint

Net als bij veel resources in Azure heeft een blauwdruk in Azure Blueprints een typische en natuurlijke levenscyclus. Ze worden gemaakt, geïmplementeerd en ten slotte verwijderd wanneer ze niet meer nodig of relevant zijn. Azure Blueprints ondersteunt standaardlevenscyclusbewerkingen. Vervolgens bouwt het erop voort om aanvullende statusniveaus te bieden die ondersteuning bieden voor algemene pijplijnen voor continue integratie en continue implementatie voor organisaties die hun infrastructuur als code beheren: een belangrijk element in DevOps.

Om een blauwdruk en de fasen volledig te begrijpen, behandelen we een standaardlevenscyclus:

  • Een blauwdruk maken en bewerken
  • De blauwdruk publiceren
  • Een nieuwe versie van de blauwdruk maken en bewerken
  • Een nieuwe versie van de blauwdruk publiceren
  • Een specifieke versie van de blauwdruk verwijderen
  • De blauwdruk verwijderen

Een blauwdruk maken en bewerken

Wanneer u een blauwdruk maakt, voegt u er artefacten aan toe, slaat u deze op in een beheergroep of abonnement en hebt u een unieke naam en een unieke versie opgegeven. De blauwdruk bevindt zich nu in een conceptmodus en kan nog niet worden toegewezen. In de conceptmodus kan deze worden bijgewerkt en gewijzigd.

Een nooit gepubliceerde blauwdruk in de conceptmodus geeft een ander pictogram weer op de pagina Blauwdrukdefinities dan de blauwdrukdefinities die zijn gepubliceerd. De nieuwste versie wordt weergegeven als Concept voor deze nooit gepubliceerde blauwdrukken.

Maak en bewerk een blauwdruk met de Azure Portal of REST API.

Een blauwdruk publiceren

Zodra alle geplande wijzigingen zijn aangebracht in een blauwdruk in de conceptmodus , kan deze worden gepubliceerd en beschikbaar worden gemaakt voor toewijzing. De gepubliceerde versie van de blauwdruk kan niet worden gewijzigd. Zodra de blauwdruk is gepubliceerd, wordt de blauwdruk weergegeven met een ander pictogram dan conceptblauwdrukken en wordt het opgegeven versienummer weergegeven in de kolom Meest recente versie .

Publiceer een blauwdruk met de Azure Portal of REST API.

Een nieuwe versie van de blauwdruk maken en bewerken

Een gepubliceerde versie van een blauwdruk kan niet worden gewijzigd. Er kan echter een nieuwe versie van de blauwdruk worden toegevoegd aan de bestaande blauwdruk en zo nodig worden gewijzigd. Breng wijzigingen aan in een bestaande blauwdruk door deze te bewerken. Wanneer de nieuwe wijzigingen worden opgeslagen, bevat de blauwdruk nu Niet-gepubliceerde wijzigingen. Deze wijzigingen zijn een nieuwe conceptversie van de blauwdruk.

Een blauwdruk bewerken met de Azure Portal.

Een nieuwe versie van de blauwdruk publiceren

Elke bewerkte versie van een blauwdruk moet worden gepubliceerd voordat deze kan worden toegewezen. Wanneer niet-gepubliceerde wijzigingen zijn aangebracht in een blauwdruk, maar niet gepubliceerd, is de knop Blauwdruk publiceren beschikbaar op de pagina Blauwdruk bewerken. Als de knop niet zichtbaar is, is de blauwdruk al gepubliceerd en zijn er geen niet-gepubliceerde wijzigingen.

Notitie

Eén blauwdruk kan meerdere gepubliceerde versies hebben die aan abonnementen kunnen worden toegewezen.

Als u een blauwdruk wilt publiceren met niet-gepubliceerde wijzigingen, gebruikt u dezelfde stappen voor het publiceren van een nieuwe blauwdruk.

Een specifieke versie van de blauwdruk verwijderen

Elke versie van een blauwdruk is een uniek object en kan afzonderlijk worden gepubliceerd. Daarom kan elke versie van een blauwdruk ook worden verwijderd. Het verwijderen van een versie van een blauwdruk heeft geen invloed op andere versies van die blauwdruk.

Notitie

Het is niet mogelijk om een blauwdruk met actieve toewijzingen te verwijderen. Verwijder eerst de toewijzingen en verwijder vervolgens de versie die u wilt verwijderen.

  1. Selecteer Alle services in het linkerdeelvenster. Zoek en selecteer Blauwdrukken.

  2. Selecteer Blauwdrukdefinities op de pagina aan de linkerkant en gebruik de filteropties om de blauwdruk te zoeken waarvan u een versie wilt verwijderen. Selecteer deze om de bewerkingspagina te openen.

  3. Selecteer het tabblad Gepubliceerde versies en zoek de versie die u wilt verwijderen.

  4. Klik met de rechtermuisknop op de versie die u wilt verwijderen en selecteer Deze versie verwijderen.

De blauwdruk verwijderen

De basisblauwdruk kan ook worden verwijderd. Als u de basisblauwdruk verwijdert, worden ook alle blauwdrukversies van die blauwdruk verwijderd, inclusief concept - en gepubliceerde blauwdrukken. Net als bij het verwijderen van een versie van een blauwdruk, verwijdert u de basisblauwdruk niet de bestaande toewijzingen van een van de blauwdrukversies.

Notitie

Het is niet mogelijk om een blauwdruk met actieve toewijzingen te verwijderen. Verwijder eerst de toewijzingen en verwijder vervolgens de versie die u wilt verwijderen.

Verwijder een blauwdruk met de Azure Portal of REST API.

Toewijzingen

Tijdens de levenscyclus kan een blauwdruk op verschillende punten worden toegewezen aan een abonnement. Wanneer de modus van een versie van de blauwdruk is gepubliceerd, kan die versie worden toegewezen aan een abonnement. Met deze levenscyclus kunnen versies van een blauwdruk worden gebruikt en actief worden toegewezen terwijl er een nieuwere versie wordt ontwikkeld.

Wanneer er versies van blauwdrukken worden toegewezen, is het belangrijk om te begrijpen met welke parameters ze zijn toegewezen en met welke parameters ze zijn toegewezen. De parameters kunnen statisch of dynamisch zijn. Zie statische en dynamische parameters voor meer informatie.

Toewijzingen bijwerken

Wanneer een blauwdruk is toegewezen, kan de toewijzing worden bijgewerkt. Er zijn verschillende redenen voor het bijwerken van een bestaande toewijzing, waaronder:

Zie Bestaande toewijzingen bijwerken voor meer informatie.

Toewijzingen ongedaan maken

Als de blauwdruk niet meer nodig is, kan deze niet meer worden toegewezen vanuit de beheergroep of het abonnement. Tijdens het intrekken van de blauwdruk vindt het volgende plaats:

  • Het vergrendelen van blauwdrukresources verwijderen
  • Verwijderen van het blauwdruktoewijzingsobject
  • (Voorwaardelijk) Als een door het systeem toegewezen beheerde identiteit is gebruikt, wordt deze ook verwijderd

Notitie

Alle resources die door de blauwdruktoewijzing zijn geïmplementeerd, blijven aanwezig, maar worden niet meer beveiligd door Azure Blueprints.

Volgende stappen