Делите путем


Где су подаци?

Податке можете преузети и сачувати на три различита начина.

Нови подаци.

Нови подаци Ако ваша апликација креира податке који већ не постоје нигде, на пример у ситуацијама када је постојећи пословни процес обављен помоћу папира, препоручујемо да податке складиштите у услузи Microsoft Dataverse или у SharePoint прилагођеној листи.

Ову тему ћемо расправити у чланку Моделирање података: Пројектовање структуре података.

Читање / писање из постојећег система.

Читање / писање из постојећег система Ово је тип података где треба да пронађете најновије информације из постојеће базе података или система. У тим случајевима, податке је потребно тражити у тренутку када су вам потребни.

Направите копију постојећих података.

Направите копију података У ситуацијама када оригинални подаци никада не треба да се мењају или преписују, можете их копирати у друго складиште података, као што је Dataverse. То осигурава да се подаци у оригиналном систему неће променити, али ваша апликација може да ради са њима. Овај сценарио је уобичајен за рад са подацима у рачуноводственим системима и системима повезаним са приходима.

Приступ постојећим подацима

Апликације креиране помоћу услуге Power Apps имају два начина коришћења постојећих података. Један је употребом конектора који вам омогућава да се директно повежете на извор података. Други начин је помоћу тока података, који копира снимак података.

  • Коришћење конектора: Конектор је функција у услузи Power Apps где се можете повезати са различитим системима и изворима – као што су SharePoint, SQL Server или Office 365 – и директно из њих преузети податке или их сачувати. Још информација: Преглед конектора за апликације са подлогом за Power Apps

  • Коришћење тока података: Ток података је функција у услузи Power Apps где можете распаковати, трансформисати и учитати податке из другог система у Dataverse или Azure Data Lake Storage. За разлику од конектора, он скупља податке у заказаној групи. Уместо да само преузмете непромењене податке из извора података, можете користити Power Query Online за манипулацију, чишћење и трансформисање података пре него што их ускладиштите у циљано складиште. Још информација: Припрема података за самопослуживање са токовима података

Метода коју одаберете зависи од случајева употребе и начина на који се подацима треба руковати. Следећа табела приказује неке ставке које ћете користити за поређење.

Ставка за поређење Конектори Ток података
Свежина података Реално време Статички или снимак
Смер Двосмерно Један правац (из порекла у Dataverse)
Измена постојећих података? Да Не
Примери употребе Поруџбина производње, временски распоред, понуда продаје Главни запис клијента, прошле фактуре, листа запослених

Додатне техничке информације пружамо у следећем чланку, Рад са системима предузећа.

Пример: Подаци за извештај о трошковима

Наш пројекат извештаја о трошковима укључује сваку од три врсте потреба за чувањем података:

  • Нови подаци: Будући да су извештаји о трошковима били на папиру, потребан нам је нови систем складиштења података који је креирао запослени који испуњава извештај о трошковима. За то ћемо морати да пројектујемо модел података.

  • Записивање у постојећи систем: Када рачуноводствени тим извози податке из извештаја о трошковима у финансијски систем, мораће да користи конектор за податке.

  • Копирани подаци: Наши извештаји о трошковима такође укључују неке податке које смо потражили из Microsoft Entra ИД-а, као што су ИД запосленог, менаџер и одељење. Не желимо да мењамо те податке у оригиналном систему, али морамо да задржимо копију. Желимо да снимимо менаџера и одељење запосленог у време када су они креирали извештај, а не у неком тренутку у будућности када ћемо поново да погледамо извештај. (Можда су променили одељења или чак напустили предузеће.)

Напомена

Можете ли нам рећи о својим жељеним поставкама језика у документацији? Испуните кратку анкету. (имајте на уму да је ова анкета на енглеском језику)

Анкета ће трајати око седам минута. Не прикупљају се лични подаци (изјава о приватности).