Делите путем


Најава динамичких промена у регионима уживо за апликације подлоге

Динамичке промене представљају изазов слабовидим особама. Корисници који приступају апликацији преко читача екрана фокусирани су на један део апликације. Ако до промене дође негде другде, ти корисници тога неће бити свесни.

Овај проблем можете да решите додавањем региона уживо, које читачи екрана прате. Ако се садржај региону уживо промени, читач екрана ће објавити ту промену.

Основни механизам за регионе уживо су aria-live региони, тако да важе исте смернице.

Пример коришћења региона уживо

Можете да користите регионе уживо да бисте обавештавали кориснике о догађајима попут ових:

  • Дошло је до грешке при валидацији у обрасцу.
  • Радња покренута на дугме је успешна. На пример, корисник може да изабере дугме за додавање ставке у колекцију, а регион уживо може да прикаже поруку „Ставка је додата“.
  • Корисник је одабрао другу картицу.
  • Тајмер у позадини освежава фид вести.

Креирање и конфигурисање региона уживо

Можете да конфигуришете само контролу Ознака као регион уживо. Њено својство Live одређује о којој врсти региона уживо је реч.

  • Искључено: Није регион уживо. Читачи екрана не најављују промене.
  • Учтиво: Читачи екрана најављују промене након завршетка говора. Користите ову вредност за некритична обавештења која не захтевају непосредну пажњу.
  • Самоуверено: Читачи екрана се прекидају да би одмах најавили промене. Користите ову вредност за критична обавештења која захтевају непосредну пажњу.

Ако се текстуални садржај региона уживо промени, читачи екрана ће најавити целокупни текстуални садржај, а не само промењени део. Ако је вредност својства Text је постављена на празну ниску "", читач екрана не најављује ништа.

Да бисте поновили поруку, обришите текстуални садржај постављањем вредности својства Text на празну ниску "", а затим поново поставите вредност поруке.

Најбољи примери из праксе

  • Увек подесите својство Visible на тачно. Неки читачи екрана не откривају регионе уживо који нестају и поново се појављују.
  • Избегавајте да мењате вредност својства Live. Неки читачи екрана не препознају када регион који није уживо постане уживо и обрнуто.
  • Поставите регион уживо на логичан положај у апликацији, чак и ако није видљив. Осигурајте да садржај региона буде разумљив у контексту са елементима пре и после њега. Корисници могу да приступају региону уживо путем редовне навигације са екраном помоћу читача екрана, а не само када дође до промене.

Следећи кораци

Коришћење контролора приступачности

Такође погледајте