Gde su podaci?

Podatke možete preuzeti i sačuvati na tri različita načina.

Novi podaci.

Novi podaci Ako vaša aplikacija kreira podatke koji već ne postoje nigde, na primer u situacijama kada je postojeći poslovni proces obavljen pomoću papira, preporučujemo da podatke skladištite u usluzi Microsoft Dataverse ili u SharePoint prilagođenoj listi.

Ovu temu ćemo raspraviti u članku Modeliranje podataka: Projektovanje strukture podataka.

Čitanje / pisanje iz postojećeg sistema.

Čitanje / pisanje iz postojećeg sistema Ovo je tip podataka gde treba da pronađete najnovije informacije iz postojeće baze podataka ili sistema. U tim slučajevima, podatke je potrebno tražiti u trenutku kada su vam potrebni.

Napravite kopiju postojećih podataka.

Napravite kopiju podataka U situacijama kada originalni podaci nikada ne treba da se menjaju ili prepisuju, možete ih kopirati u drugo skladište podataka, kao što je Dataverse. To osigurava da se podaci u originalnom sistemu neće promeniti, ali vaša aplikacija može da radi sa njima. Ovaj scenario je uobičajen za rad sa podacima u računovodstvenim sistemima i sistemima povezanim sa prihodima.

Pristup postojećim podacima

Aplikacije kreirane pomoću usluge Power Apps imaju dva načina korišćenja postojećih podataka. Jedan je upotrebom konektora koji vam omogućava da se direktno povežete na izvor podataka. Drugi način je pomoću toka podataka, koji kopira snimak podataka.

  • Korišćenje konektora: Konektor je funkcija u usluzi Power Apps gde se možete povezati sa različitim sistemima i izvorima – kao što su SharePoint, SQL Server ili Office 365 – i direktno iz njih preuzeti podatke ili ih sačuvati. Još informacija: Pregled konektora za aplikacije sa podlogom za Power Apps

  • Korišćenje toka podataka: Tok podataka je funkcija u usluzi Power Apps gde možete raspakovati, transformisati i učitati podatke iz drugog sistema u Dataverse ili Azure Data Lake Storage. Za razliku od konektora, on skuplja podatke u zakazanoj grupi. Umesto da samo preuzmete nepromenjene podatke iz izvora podataka, možete koristiti Power Query Online za manipulaciju, čišćenje i transformisanje podataka pre nego što ih uskladištite u ciljano skladište. Još informacija: Priprema podataka za samoposluživanje sa tokovima podataka

Metoda koju odaberete zavisi od slučajeva upotrebe i načina na koji se podacima treba rukovati. Sledeća tabela prikazuje neke stavke koje ćete koristiti za poređenje.

Stavka za poređenje Konektori Tok podataka
Svežina podataka Realno vreme Statički ili snimak
Smer Dvosmerno Jedan pravac (iz porekla u Dataverse)
Izmena postojećih podataka? Da Ne
Primeri upotrebe Porudžbina proizvodnje, vremenski raspored, ponuda prodaje Glavni zapis klijenta, prošle fakture, lista zaposlenih

Dodatne tehničke informacije pružamo u sledećem članku, Rad sa sistemima preduzeća.

Primer: Podaci za izveštaj o troškovima

Naš projekat izveštaja o troškovima uključuje svaku od tri vrste potreba za čuvanjem podataka:

  • Novi podaci: Budući da su izveštaji o troškovima bili na papiru, potreban nam je novi sistem skladištenja podataka koji je kreirao zaposleni koji ispunjava izveštaj o troškovima. Za to ćemo morati da projektujemo model podataka.

  • Zapisivanje u postojeći sistem: Kada računovodstveni tim izvozi podatke iz izveštaja o troškovima u finansijski sistem, moraće da koristi konektor za podatke.

  • Kopirani podaci: Naši izveštaji o troškovima takođe uključuju neke podatke koje smo potražili iz Microsoft Entra ID-a, kao što su ID zaposlenog, menadžer i odeljenje. Ne želimo da menjamo te podatke u originalnom sistemu, ali moramo da zadržimo kopiju. Želimo da snimimo menadžera i odeljenje zaposlenog u vreme kada su oni kreirali izveštaj, a ne u nekom trenutku u budućnosti kada ćemo ponovo da pogledamo izveštaj. (Možda su promenili odeljenja ili čak napustili preduzeće.)

Napomena

Možete li nam reći o svojim željenim postavkama jezika u dokumentaciji? Ispunite kratku anketu. (imajte na umu da je ova anketa na engleskom jeziku)

Anketa će trajati oko sedam minuta. Ne prikupljaju se lični podaci (izjava o privatnosti).