Vysvětlení životního cyklu služby Azure Blueprint

Důležité

Azure Blueprints (Preview) bude vyřazena z provozu 31. ledna 2027, přičemž postupné vyřazování začne 31. července 2026. Migrujte své stávající definice a přiřazení Blueprintů do Deployment Stacks (doporučeno) a Template Specs. Artefakty blueprintu jsou převedeny na šablony ARM JSON nebo soubory Bicep, které se používají k definování zásobníků nasazení. Kompletní harmonogram jednotlivých fází, dopad a nejčastější dotazy viz vyřazení Azure Blueprints nebo https://aka.ms/AzureBlueprintsRetirement. Informace o tom, jak vytvořit artefakt jako zdroj ARM, najdete zde:

Stejně jako mnoho prostředků v Azure má podrobný plán v Azure Blueprints typický a přirozený životní cyklus. Vytvoří se, nasadí a nakonec odstraní, když už je nepotřebujete nebo nejsou relevantní. Azure Blueprints podporuje standardní operace životního cyklu. Pak je staví na tom, aby poskytoval další úrovně stavu, které podporují běžné kanály kontinuální integrace a průběžného nasazování pro organizace, které spravují svou infrastrukturu jako kód – klíčový prvek v DevOps.

Abychom plně porozuměli podrobnému plánu a fázím, probereme standardní životní cyklus:

  • Vytvoření a úprava podrobného plánu
  • Publikování podrobného plánu
  • Vytvoření a úprava nové verze podrobného plánu
  • Publikování nové verze podrobného plánu
  • Odstranění konkrétní verze podrobného plánu
  • Odstranění plánu

Vytvoření a úprava podrobného plánu

Pokud chcete vytvořit podrobný plán, přidejte do něj artefakty, uložte definici do oboru skupiny pro správu nebo předplatného a zadejte jedinečnou verzi názvu. Podrobný plán je teď v režimu konceptů a zatím není možné ho přiřadit. V režimu návrhu se může i nadále aktualizovat a měnit.

Nikdy nepublikovaný návrh v režimu Návrh zobrazuje jinou ikonu na stránce Definice návrhů než ty, které byly publikovány. Nejnovější verze se zobrazí jako Koncept pro tyto nikdy publikované podrobné plány.

Vytvoření a úprava podrobného plánu pomocí webu Azure Portal nebo rozhraní REST API

Publikování podrobného plánu

Po provedení všech plánovaných změn v podrobném plánu v režimu konceptu je možné ho publikovat a zpřístupnit pro přiřazení. Publikovanou verzi podrobného plánu nelze změnit. Po publikování se plán zobrazí s jinou ikonou než návrhy plánu a zobrazuje určené číslo verze ve sloupci Poslední verze.

Publikujte podrobný plán pomocí webu Azure Portal nebo rozhraní REST API.

Vytvoření a úprava nové verze podrobného plánu

Publikovanou verzi podrobného plánu nelze změnit. Do existujícího podrobného plánu je ale možné přidat novou verzi podrobného plánu a podle potřeby ji upravit. Upravte existující podrobný plán tak, že ho upravíte. Po uložení nových změn teď podrobný plán obsahuje nepublikované změny. Tyto změny představují novou verzi konceptu podrobného plánu.

Upravte podrobný plán pomocí webu Azure Portal.

Publikování nové verze podrobného plánu

Před přiřazením musí být každá upravená verze podrobného plánu publikována . Pokud byly v podrobném plánu provedeny nepublikované změny , ale nebyly publikovány, je tlačítko Publikovat podrobný plán k dispozici na stránce úprav podrobného plánu. Pokud tlačítko není viditelné, podrobný plán již byl publikován a nemá žádné nepublikované změny.

Poznámka:

Jeden podrobný plán může mít více publikovaných verzí, které je možné přiřadit k předplatným.

Pokud chcete publikovat podrobný plán s nepublikovanými změnami, použijte stejný postup pro publikování nového podrobného plánu.

Odstranění konkrétní verze podrobného plánu

Každá verze podrobného plánu je jedinečný objekt a může být publikována jednotlivě. Proto je možné odstranit také každou verzi podrobného plánu. Odstranění verze podrobného plánu nemá žádný vliv na jiné verze tohoto podrobného plánu.

Poznámka:

Plán není možné odstranit, pokud má aktivní přiřazení. Nejprve odstraňte přiřazení a pak odstraňte verzi, kterou chcete odebrat.

  1. V levém podokně vyberte Všechny služby. Vyhledejte a vyberte Blueprinty.

  2. Na stránce na levé straně vyberte definice podrobného plánu a pomocí možností filtru vyhledejte podrobný plán, který chcete odstranit. Vyberte ji, aby se otevřela stránka pro úpravy.

  3. Vyberte kartu Publikované verze a vyhledejte verzi, kterou chcete odstranit.

  4. Klikněte pravým tlačítkem na verzi, která se má odstranit, a vyberte Odstranit tuto verzi.

Odstranění plánu

Základní podrobný plán lze také odstranit. Odstraněním základní podoby se odstraní také všechny její verze, včetně konceptů a publikovaných podob. Stejně jako při odstraňování verze návrhu, odstranění hlavního návrhu neodebere stávající přiřazení žádné z verzí návrhu.

Poznámka:

Plán není možné odstranit, pokud má aktivní přiřazení. Nejprve odstraňte přiřazení a pak odstraňte verzi, kterou chcete odebrat.

Odstraňte šablonu pomocí Azure Portalu nebo rozhraní REST API.

Assignments

Během životního cyklu lze plán přiřadit k předplatnému v několika fázích. Pokud je režim verze podrobného plánu Publikováno, můžete tuto verzi přiřadit k předplatnému. Tento životní cyklus umožňuje používat a aktivně přiřazovat verze podrobného plánu při vývoji novější verze.

Při přiřazování verzí podrobných plánů je důležité pochopit, kde se přiřazují a s jakými parametry byly přiřazeny. Parametry můžou být statické nebo dynamické. Další informace najdete v statických a dynamických parametrech.

Aktualizace přiřazení

Při přiřazení podrobného plánu je možné přiřazení aktualizovat. Existuje několik důvodů aktualizace existujícího přiřazení, mezi které patří:

Postup najdete v tématu Aktualizace existujících přiřazení.

Zrušení přiřazení

Pokud už plán nepotřebujete, může být odstraněn ze skupiny pro správu nebo z předplatného. Během zrušení přiřazení šablony dojde k následujícímu:

  • Odebrání uzamčení zdrojů šablony
  • Odstranění objektu přiřazení podrobného plánu
  • (Podmíněný) Pokud byla použita spravovaná identita přiřazená systémem , odstraní se také.

Poznámka:

Všechny prostředky nasazené přiřazením podrobného plánu zůstanou na místě, ale už nejsou chráněné službou Azure Blueprints.

Další kroky