Konfigurowanie synchronizacji o określonym zakresie z Azure AD do usługi Azure Active Directory Domain Services przy użyciu Azure Portal

Aby zapewnić usługi uwierzytelniania, usługa Azure Active Directory Domain Services (Azure AD DS) synchronizuje użytkowników i grupy z Azure AD. W środowisku hybrydowym użytkownicy i grupy ze środowiska usług lokalna usługa Active Directory Domain Services (AD DS) mogą najpierw zostać zsynchronizowani w celu Azure AD przy użyciu programu Azure AD Connect, a następnie zsynchronizowani z domeną zarządzaną usług Azure AD DS.

Domyślnie wszyscy użytkownicy i grupy z katalogu Azure AD są synchronizowane z domeną zarządzaną. Jeśli masz określone potrzeby, możesz zamiast tego wybrać synchronizację tylko zdefiniowanego zestawu użytkowników.

W tym artykule pokazano, jak skonfigurować synchronizację o określonym zakresie, a następnie zmienić lub wyłączyć zestaw użytkowników o określonym zakresie przy użyciu Azure Portal. Możesz również wykonać te kroki przy użyciu programu PowerShell.

Zanim rozpoczniesz

Do ukończenia tego artykułu potrzebne są następujące zasoby i uprawnienia:

Omówienie synchronizacji o określonym zakresie

Domyślnie wszyscy użytkownicy i grupy z katalogu Azure AD są synchronizowane z domeną zarządzaną. Jeśli tylko kilku użytkowników musi uzyskać dostęp do domeny zarządzanej, można zsynchronizować tylko te konta użytkowników. Ta synchronizacja o określonym zakresie jest oparta na grupach. Podczas konfigurowania synchronizacji opartej na grupach tylko konta użytkowników należące do określonych grup są synchronizowane z domeną zarządzaną. Zagnieżdżone grupy nie są synchronizowane, a tylko wybrane grupy.

Zakres synchronizacji można zmienić przed utworzeniem domeny zarządzanej lub po jej utworzeniu. Zakres synchronizacji jest definiowany przez jednostkę usługi z identyfikatorem aplikacji 2565bd9d-da50-47d4-8b85-4c97f669dc36. Aby zapobiec utracie zakresu, nie usuwaj ani nie zmieniaj jednostki usługi. Jeśli zostanie on przypadkowo usunięty, nie można odzyskać zakresu synchronizacji.

Pamiętaj o następujących zastrzeżeniach w przypadku zmiany zakresu synchronizacji:

  • Wykonywana jest pełna synchronizacja.
  • Obiekty, które nie są już wymagane w domenie zarządzanej, są usuwane. Nowe obiekty są tworzone w domenie zarządzanej.

Aby dowiedzieć się więcej na temat procesu synchronizacji, zobacz Omówienie synchronizacji w usługach Azure AD Domain Services.

Włączanie synchronizacji o określonym zakresie

Aby włączyć synchronizację o określonym zakresie w Azure Portal, wykonaj następujące kroki:

  1. W Azure Portal wyszukaj i wybierz pozycję Azure AD Domain Services. Wybierz domenę zarządzaną, taką jak aaddscontoso.com.
  2. Wybierz pozycję Synchronizacja z menu po lewej stronie.
  3. W polu Typ synchronizacji wybierz pozycję Zakres.
  4. Wybierz pozycję Wybierz grupy, a następnie wyszukaj i wybierz grupy do dodania.
  5. Po wprowadzeniu wszystkich zmian wybierz pozycję Zapisz zakres synchronizacji.

Zmiana zakresu synchronizacji powoduje ponowne zsynchronizowanie wszystkich danych przez domenę zarządzaną. Obiekty, które nie są już wymagane w domenie zarządzanej, są usuwane, a ponowna synchronizacja może zająć trochę czasu.

Modyfikowanie synchronizacji o określonym zakresie

Aby zmodyfikować listę grup, których użytkownicy powinni być synchronizowani z domeną zarządzaną, wykonaj następujące kroki:

  1. W Azure Portal wyszukaj i wybierz pozycję Azure AD Domain Services. Wybierz domenę zarządzaną, taką jak aaddscontoso.com.
  2. Wybierz pozycję Synchronizacja z menu po lewej stronie.
  3. Aby dodać grupę, wybierz pozycję + Wybierz grupy u góry, a następnie wybierz grupy do dodania.
  4. Aby usunąć grupę z zakresu synchronizacji, wybierz ją z listy aktualnie synchronizowanych grup, a następnie wybierz pozycję Usuń grupy.
  5. Po wprowadzeniu wszystkich zmian wybierz pozycję Zapisz zakres synchronizacji.

Zmiana zakresu synchronizacji powoduje ponowne zsynchronizowanie wszystkich danych przez domenę zarządzaną. Obiekty, które nie są już wymagane w domenie zarządzanej, są usuwane, a ponowna synchronizacja może zająć trochę czasu.

Wyłączanie synchronizacji o określonym zakresie

Aby wyłączyć synchronizację w zakresie grupy dla domeny zarządzanej, wykonaj następujące kroki:

  1. W Azure Portal wyszukaj i wybierz pozycję Azure AD Domain Services. Wybierz domenę zarządzaną, taką jak aaddscontoso.com.
  2. Wybierz pozycję Synchronizacja z menu po lewej stronie.
  3. Zmień typ synchronizacji z Zakres naWszystkie, a następnie wybierz pozycję Zapisz zakres synchronizacji.

Zmiana zakresu synchronizacji powoduje ponowne zsynchronizowanie wszystkich danych przez domenę zarządzaną. Obiekty, które nie są już wymagane w domenie zarządzanej, są usuwane, a ponowna synchronizacja może zająć trochę czasu.

Następne kroki

Aby dowiedzieć się więcej na temat procesu synchronizacji, zobacz Omówienie synchronizacji w usługach Azure AD Domain Services.