Делите путем


Почетни кораци са формулама у апликацијама са подлогом

Конфигуришите апликацију платна помоћу формула које не само да израчунавају вредности и обављају друге задатке (као што то чине у програму Excel), већ и одговарају на унос корисника (као што апликација захтева).

 • У програму Excel градите формуле које, на пример, попуњавају ћелије и креирају табеле и графиконе.
 • У Power Apps, правите сличне формуле док конфигуришете контроле уместо ћелија. Поред тога, градите формуле које се посебно односе на апликације уместо унакрсних формула.

На пример, ви градите формулу како бисте утврдили како ваша апликација одговара када корисници одаберу дугме, подесе клизач или обезбеде други унос. Ове формуле могу приказати другачији екран, ажурирати извор података који је изван апликације или створити табелу која садржи подскуп података у постојећој табели.

Можете користити формуле за најразличитије сценарије. На пример, можете да користите GPS положај уређаја, контролу мапе и формулу која користи Location.Latitude и Location.Longitude за приказ тренутне локације. Док се крећете, мапа аутоматски прати вашу локацију.

Овај чланак пружа само преглед рада са формулама. Прегледајте референца на формуле за више детаља и потпуну листу функција, оператера и других саставних делова које можете користити.

Важно

Прелазимо на то да претходно експериментално поље за формулу Power Fx буде подразумевано искуство у формули. Ажурирано поље за формулу има боље истицање и побољшано истицање грешака и омогућава вам да брзо и прецизно пишете формуле.

Ажурирано поље за формулу је подразумевано УКЉУЧЕНО за нове апликације. За постојеће апликације следите ове кораке да бисте укључили поље за формулу Поwер ФX:

 • Отворите нашу апликацију Power Apps Studio, изаберите поставке > Предстојеће функције > Преглед > поставите преклопник Power Fx траке за формулу на ОН.

Ваше повратне информације су од критичног значаја јер ову ажурирану формулу чинимо подразумеваним искуством за све апликације.

Предуслови

Коришћење поље Power Fx за формулу

Поље за формулу Поwер ФX нуди интуитивнији и ефикаснији начин писања формула за апликације. Следите ове кораке да бисте користили поље за формулу:

 1. Отворите апликацију за уређивање. Power Apps Studio
 2. Изаберите поље за формулу на врху екрана да бисте га отворили.
 3. Почните да куцате формулу у траку. Док куцате, поље за формулу ће дати предлоге за функције које се подударају са вашим уносом.
 4. Наставите да куцате формулу или бирајте предлоге док не завршите.

Прикажите једноставну вредност

У програму Excel можете да унесете одређени део података, као што је број 42 или фраза Здраво свима, куцањем у ћелију. Та ћелија ће увек приказивати те податке тачно онако како сте их укуцали. У Power Apps, на сличан начин можете да одредите део података који се не мења постављањем својства Текст етикете на тачну секвенцу знакова које желите, окружене двоструким наводницима.

 1. Креирајте празну апликацију са подлогом.

  Трака за формуле се налази при врху екрана.

  Поље за формулу.

  1. Листа својстава: Свака контрола и екран имају а скуп својстава. Користите ову листу за одабир одређеног својства.
  2. Формула: Формула која ће се израчунати за ово својство, коју сачињавају вредности, оператори и функције. Док куцате, Интеллисенсе вам помаже око препорука за формулу, синтаксу и грешке.
  3. Изабрана контрола: У траци са формулама можете видети и изменити својства за изабрану контролу или за екран ако нису изабране никакве контроле.
 2. Додајте контролу Ознака на екран.

  Када додате ознаку, листа својстава аутоматски приказује својство Текст, које покреће оно што приказује контрола. Подразумевано је вредност ове особине „Текст“.

 3. Подесите вредност својства Текст на „Здраво свима“ куцањем те ниске, окружене двоструким наводницима, у траку формуле:

  Коришћење ознаке „Здраво свима“.

  Ознака одражава ову нову вредност док је куцате. На екрану се могу појавити жуте иконе узвичника док куцате. Ове иконе означавају грешке, али нестају када завршите са уносом важеће вредности. На пример, низ без двоструких наводника са оба краја није важећи.

  У програму Excel можете да прикажете број, као што је 42, тако што га укуцате у ћелију, или уносом формуле која одговара том броју, као што је =SUM(30,12). У Power Apps, исти ефекат можете постићи подешавањем својства Текст контроле, као што је ознака, на 42 или Sum(30,12). Ћелија и ознака ће увек приказивати тај број без обзира на то шта се још мења у радном листу или у апликацији.

  Напомена

  У Power Apps не претходите формули знаком једнакости или плус као у програму Excel. Трака формуле подразумевано третира све што сте унели као формулу. Такође не окружујте формулу двоструким наводницима („), као што сте раније радили да одредите низ текста.

 4. У својству Текст ознаке, замените „Здраво свима“ са Sum(1,2,3).

  Коришћење ознаке – откуцавање делимичне функције без затворене заграде приказује грешке.

  Док куцате, трака формуле вам помаже приказивајући опис и очекиване аргументе за ову функцију. Као и код коначног двоструког наводника у „Здраво свима“, на екрану се приказују црвени крстић који указује на грешку док не укуцате завршну заграду ове формуле:

  Употреба комплетне формуле Sum(1,2,3).

Промените вредност на основу уноса

У програму Excel откуцајте =A1+A2 у ћелију да приказује збир било којих вредности које ћелије А1 и А2 садрже. Ако се измене било која или обе ове вредности, ћелија која садржи формулу аутоматски приказује ажурирани резултат.

Анимација програма Екцел поново израчунава збир два броја.

У Power Apps, сличан резултат можете постићи додавањем контрола на екран и подешавањем њихових својстава. Овај пример приказује контролу ознаке са именом Label1 и две контроле за Унос текста, назване TextInput1 и TextInput2.

Илустрација како Power Apps поново израчунава збир два броја.

Без обзира на које бројеве уносите у контроле за унос текста, ознака увек приказује збир тих бројева јер је њихово својство Текст постављено на ову формулу:

TextInput1.Text + TextInput2.Text

Анимација како Power Apps поново израчунава збир два броја.

У програму Excel можете да користите формуле за условно обликовање да бисте, на пример, приказали негативне вредности црвеном бојом. У Power Apps, можете користити формуле да одредите не само примарну вредност контроле већ и својства као што је форматирање. У следећем примеру формула за својство ознаке Боја аутоматски приказује негативне вредности црвеном бојом. Функција Ако би требало да изгледа врло познато из програма Excel:

If( Value(Label1.Text) < 0, Color.Red, Color.Black )

Анимација условног форматирања.

Промените боју на основу корисничког уноса

Можете да конфигуришете апликацију формулама тако да корисници могу да мењају изглед или понашање апликације. На пример, можете да креирате филтер за приказивање само податка који садрже ниску текста који корисник одређује, или можете дозволити корисницима да сортирају скуп података на основу одређене колоне у скупу података. У овом поступку ћете дозволити корисницима да мењају боју екрана подешавањем једног или више клизача.

 1. Уклоните контроле из претходних поступака или направите празну апликацију као и раније, и додајте јој три контроле клизача:

  Уметање контроле клизача.

 2. Подесите клизаче тако да се не преклапају, додајте три ознаке и конфигуришите их да приказују Црвена, Зелена и Плава:

  Распоредите клизаче и додајте ознаке за сваку компоненту боје.

 3. Подесите својство Максимум сваког клизача на 255, што је максимална вредност компоненте у боји за функцију RGBA.

 4. Изаберите екран избором било које контроле, а затим подесите својство Попуна екрана према овој формули:
  RGBA( Slider1.Value, Slider2.Value, Slider3.Value, 1 )

  Као што је већ описано, приступите својствима контроле користећи . оператор. Slider1.Value односи се на својство клизача Вредност, која одражава где је корисник поставио клизач између вредности Минимум и Максимум. Док куцате ову формулу, свака контрола коју садржи је обојена бојом између екрана и траке формуле:

  Мењање формуле за боју попуне позадине, али још увек није довршено.

  Док куцате затворену заграду, позадина екрана ће се променити у тамно сиву на основу подразумеване вредности сваког клизача, што је 50. У тренутку када завршите са куцањем формуле, она се израчунава и користи као вредност боје позадине.

 5. Прилагодите клизаче и погледајте како ваше промене утичу на боју позадине тао што ћете покренути апликацију.

  Како се сваки клизач мења, формула која садржи функцију RGBA се поново израчунава, што одмах мења изглед екрана.

  Мењање формуле за боју попуне позадине, сада довршено.

Управљање понашањем апликације

Можете да користите формуле не само за извршавање израчунавања и промену изгледа, већ и за предузимање акција. На пример, можете да поставите својство дугмета OnSelect до формуле која укључује функцију Навигација. Када корисник одабере то дугме, појавиће се екран који наведете у формули.

Можете да користите неке функције, као што су Навигација и Collect, само у формулама понашања. Референца формуле позива ако можете користити функцију само у овом контексту.

Можете да предузмете више од једне радње у формули понашања ако раздвојите функције тачком и зарезом (;). На пример, можда желите да ажурирате променљиву контекста, пошаљете податке у извор података и коначно пређете на други екран.

Погледајте листу својстава по категоријама

Листа својстава приказује својства по азбучном реду, али можете видети и сва својства контроле, организована по категоријама, ако изаберете опцију Напредно на картици Приказ на десној страни екрана:

Напредни приказ.

Формуле можете уређивати директно унутар овог приказа. Уз контролу селектора на врху окна, брзо можете пронаћи контролу са којом радите. А уз претрагу својстава брзо можете пронаћи својство те контроле.

У почетку, овај приказ показује најважнија својства. Да бисте открили сва својства, кликните стрелицу надоле на дну окна. Свака контрола има дугу листу својстава која управљају свим аспектима понашања и изгледа контроле. Можете се померати кроз листу или потражити својство укуцавањем у оквир на врху окна.

Синтакса формуле

Док куцате формулу у траци формуле, појављују се различити елементи синтаксе у различитим бојама који побољшавају читљивост и помажу да разумете дуге формуле. Ево листе боја у Power Apps.

истакнута синтакса.

Погледајте и

Коришћење могућности „Пронађи и замени“ у пољу за формулу

Напомена

Можете ли нам рећи о својим жељеним поставкама језика у документацији? Испуните кратку анкету. (имајте на уму да је ова анкета на енглеском језику)

Анкета ће трајати око седам минута. Не прикупљају се лични подаци (изјава о приватности).