Делите путем


Понашање и формат колоне датума и времена

У Microsoft Dataverse ом, можете да наведете како се вредности датума и времена приказују корисницима и како се оне прилагођавају временским зонама.

Доступне су две опције за колоне датума и времена.

 • Понашање : Да ли да подесите вредности за временске зоне.
 • Формат : Да ли да прикажете временски део вредности.

Понашање

Dataverse складишти све вредности датума и времена у УТЦ временској зони. Када апликација приказује вредности или вредности обраде које су унели корисници, Dataverse а апликације са моделима могу да се прилагоде за временску зону корисника помоћу ових опција понашања.

 • Локално корисник: Подешавање вредности за временску зону корисника. То је подразумевано понашање. Ово можете једном да промените у друго понашање.
 • Временска зона независна: Нема конверзије временске зоне.
 • Само датум: Нема конверзије временске зоне. За разлику од независне временске зоне, временски део није ускладиштен.

Временска зона корисника је подешена у личним опцијама ..., а не у системској временској зони у оперативном систему Wиндоwс, Android, iOS, или мацОС-у. Међутим, системска временска зона може утицати на клијентске скрипте које функционишу са ЈаваСцрипт датумима.

Облик

Све колоне датума и времена имају временски део осим ако његово понашање није "Само датум". Формат одређује да ли ће се приказати временски део вредности.

 • Датум и време: Приказује датум и време вредности.
 • Само датум: Приказује само део датума вредности.

Напомена

Корисници и даље могу да промене временски део ако је формат · само датум. На пример, са Wеб АПИ позивима или коришћењем контроле која има временски део. Ово се разликује само од понашања само за датум, где се део времена уопште не складишти.

Упутства за употребу

Користите независно понашање временске зоне када информације о временској зони нису потребне, као што је време пријављивања у хотел. Помоћу ове селекције корисници у свим временским зонама виде исту вредност датума и времена.

Понашање датума користите само када информације о времену у току дана и временској зони нису потребне, као што су рођендани или годишњице. Помоћу ове селекције корисници у свим временским зонама виде потпуно исту вредност датума.

Независно понашање временске зоне само са форматом" Датум" је практично исто што и понашање само за датум. Користите бившу ако нисте сигурни да ли вам је у будућности потребан временски део.

Примери

Прикажи вредности

Dataverse складишта 2023-10-15T07:30:00Z (или 2023-10-15 само за датум понашања). Корисници у временској зони #пии_фцхббифјз могу да их виде у апликацији са погоном на модел или са Захтевом за Wеб АПИ за обликовану вредност:

Понашање Облик Прикажи вредност
Локално време корисника Датум и време октобар 14th, 2023, 11:30 пм
Локално време корисника Само датум 14 октобар, 2023
Временска зона независна Датум и време октобар 15th, 2023, 7:30 ам
Временска зона независна Само датум 15 . октобра 2023.
Само датум - 15 . октобра 2023.

Унос вредности у апликацију

Корисници у временској зони #пии_фцхббифаз улазе у October 14th, 2023, 11:30 pm апликацију са моделима. Вредност се чува у Dataverse :

Понашање Облик Вредност сачувана у Dataverse
Локално време корисника Датум и време #пии_ајхфххијз-15T07:30:00Z
Локално време корисника Само датум #пии_ајхфххиаз-15T07:30:00Z
Временска зона независна Датум и време #пии_ајхфххибз-14T23:30:00Z
Временска зона независна Само датум #пии_ајхфххицз-14T23:30:00Z
Само датум - 2023-10-14

Ако корисник унесе само датум, претпоставља October 14th, 2023 се да је део времена 12:00 ујутру.

Понашање Облик Вредност сачувана у Dataverse
Локално време корисника Само датум #пии_ајхфххиез-14T08:00:00Z
Временска зона независна Само датум #пии_ајхфххифз-14T00:00:00Z
Само датум - 2023-10-14

Унос неважећих вредности у апликацију

Различити клијенти имају различите начине за руковање неважећим уносом. На пример, у пацифичкој временској зони, летње рачунање времена почело је 12. марта 2023. године у 2:00 ујутру, померајући време унапред за један сат до 3:00 ујутру. Време између 2:00 и 3:00 ујутру тог дана не постоји. Када корисници покушају да унесу вредност у том временском опсегу, апликације могу да ураде нешто од следећег:

 • Промените претходно или следеће важеће време.
 • Вратите се на последњу познату вредност.
 • Прикажите поруку о грешци.
 • Немојте показивати време између 2:00 и 3:00 ујутру у одабирач времена, тако да корисници уопште не могу да их изаберу.

Слично томе, различити клијенти имају различите начине за руковање поновљеним временским опсесцима. На пример, у пацифичкој временској зони, летње рачунање времена се завршило 5. новембра 2023. године у 2:00 ујутру, померајући време уназад један сат уназад до 1:00 ујутру. Време између 1:00 и 2:00 ујутру тог дана се понавља два пута. Време као у 1:30 ујутру може да се односи на било коју временску зону. Ако је потребно да недвосмислено прикажете или унесете време у тај опсег, најбоље је да се привремено пребаците на временску зону која не користи летње/зимско рачунање времена.

Набавите необрађене вредности помоћу Wеб АПИ-ја

Dataverse складишта 2023-10-15T07:30:00Z (или 2023-10-15 само за датум понашања). Корисници у свим временским зонама добијају их помоћу Wеб АПИ захтева за вредност:

Понашање Облик Сирова вредност
Локално време корисника Датум и време #пии_ајхфххихз-15T07:30:00Z
Локално време корисника Само датум #пии_ајхфххииз-15T07:30:00Z
Временска зона независна Датум и време #пии_ајхфххиајз-15T07:30:00Z
Временска зона независна Само датум #пии_ајхфххиааз-15T07:30:00Z
Само датум - 2023-10-15

Добијте вредности помоћу АПИ клијента

Корисници у временској зони #пии_фцхббифаз улазе у October 14th, 2023, 11:30 pm апликацију са моделима. Клијентске АПИ функције као што је formContext.getAttribute(<column name>).getValue() враћање вредности са примењеним корекцијама временске зоне:

Понашање Облик ЈаваСцрипт dateValue.toUTCString()
Локално време корисника Датум и време #пии _ајхфххијз 07:30 (УТЦ)
Локално време корисника Само датум #пии _ајхфххијз 07:30 (УТЦ)

За независно понашање временске зоне, вредност ЈаваСцрипт датума налази се у временској зони прегледача:

Понашање Облик ЈаваСцрипт dateValue.toString()
Временска зона независна Датум и време #пии _ајхфххиаз 23:30 (временска зона прегледача)
Временска зона независна Само датум #пии _ајхфххиаз 23:30 (временска зона прегледача)

Вредности ЈаваСцрипт датума увек имају компоненту времена. Зато само понашање датума има временску компоненту од 12:00 ам:

Понашање Облик ЈаваСцрипт dateValue.toString()
Само датум - #пии _ајхфххибз 00:00 (временска зона прегледача)

Напомена

На Вредности ЈаваСцрипт датума утиче временска зона прегледача, која потиче из поставки оперативног система уређаја.

За локално понашање корисника, АПИ резултат клијента треба тумачити као УТЦ вредност. Користите Date.getUTCDate() итд Date.getUTCHours(). Да бисте добили оно што корисник види, примените гетТимеЗонеОффсетМинутес. Немојте користити Date.getDate() итд Date.getHours(), јер ће то показати вредност у временској зони прегледача.

За независно понашање временске зоне и само датум, АПИ резултат клијента треба тумачити као вредност у временској зони прегледача. Користите Date.getDate() итд Date.getHours(). Не користите и Date.getUTCDate() тако Date.getUTCHours() даље јер не морате да се прилагођавате временским зонама.

Промена понашања корисника на локалном нивоу

Уколико издавач рачунара то < ДИЦТ__комплетно решење > манагед солутион </ДИЦТ__комплетно решење >, можете да промените понашање постојећих прилагођених колона датума из "Корисник локални" у "Само датум" или " Временска зона". Ово је промена од једног пута.

Промена понашања колона утиче на вредности колона које су додате или измењене након промене понашања колона. Постојеће вредности колона остају у бази података у формату UTC временске зоне. Да бисте променили понашање постојећих вредности колона само из УТЦ-а у датум, можда ће вам бити потребна помоћ пројектанта да конвертује понашање постојећих вредности датума и времена у бази података.

Упозорење

Пре промене понашања постојеће колоне за датум и време, требало би да прегледате све зависне ставке колоне, као што су пословна правила, токови посла, израчунате колоне или колоне збирне вредности како бисте се уверили да не постоје проблеми настали услед промене понашања. Након промене понашања колоне датума и времена, отворите свако пословно правило, ток посла, израчунату колону и колону збирне вредности у зависности од колоне коју сте променили, прегледајте информације и сачувајте их да бисте се уверили да се користе понашање и вредност најновије колоне датума и времена.

Промена понашања током увоза решења

Када увезете решење које садржи колону "Датум" са локалним понашањем корисника, можете да промените понашање само у "Датум" или " Само временска зона".

Напомена

Понашање постојеће контролисане колоне"Датум или датум и време" можете · да промените само ако сте издавач. Да бисте извршили промену у овим пољима, мора се извршити надоградња на решење које је додало само колону "Датум " или " Датум и време ". Још информација: Надоградња или ажурирање решења

Спречавање промене понашања

Ако дистрибуирате прилагођену колону датума у < ДИЦТ__комплетно решење > манагед солутион </ДИЦТ__комплетно решење >, спречите људе који користе ваше решење да промене понашање тако што ћете својство ЦанЦхангеДатеТимеБехавиор управљати на вредност Фалсе. Још информација: Подешавање управљаних својстава за колоне

Оператори упита за датум и време нису подржани само за понашање датума

Следећи датум и оператори упита који се односе на време су неважећи само за понашање датума . Добија се грешка у облику изузетка неважеће грешке када се један од ових оператора користи у упиту.

 • Старије од X минута
 • Старије од X сати
 • Прошлих X часова
 • Следећих X часова

Погледајте и

Решавање проблема са датумом и временом у апликацијама које покрећу модели
Креирање и уређивање колона
Дефинисање израчунатих колона за аутоматизовање ручног израчунавања
Својства контролисане колоне
Управљана својства
Блог : Рад са временским зонама у Dataverse
Конфигурисање понашања и формата колоне датума и времена помоћу кода

Напомена

Можете ли нам рећи о својим жељеним поставкама језика у документацији? Испуните кратку анкету. (имајте на уму да је ова анкета на енглеском језику)

Анкета ће трајати око седам минута. Не прикупљају се лични подаци (изјава о приватности).