Konfigurowanie przechowywania obszaru roboczego i zarządzanie nim

Usunięcie obszaru roboczego powoduje wprowadzenie okresu przechowywania, w którym można go przywrócić. Ta funkcja przechowywania pomaga chronić przed przypadkowymi usunięciami, dzięki czemu zawartość obszaru roboczego nie zostanie trwale utracona przed jego odzyskaniem.

W tym artykule opisano sposób konfigurowania okresu przechowywania, przywracania usuniętych obszarów roboczych i trwałego usuwania obszarów roboczych przed wygaśnięciem okresu przechowywania.

Aby dowiedzieć się, jak działa przechowywanie dla obszarów roboczych i elementów, zobacz Przechowywanie i odzyskiwanie w Fabric.

Wymagania wstępne

  • Musisz mieć rolę administratora dzierżawy , aby skonfigurować ustawienia przechowywania i przywrócić lub trwale usunąć obszary robocze.

Konfigurowanie okresu przechowywania dla usuniętych obszarów roboczych współpracy

Domyślnie Fabric zachowuje usunięte obszary robocze współpracy przez siedem dni. Możesz zmienić długość okresu przechowywania (od 7 do 90 dni) za pomocą ustawienia dzierżawy Zdefiniuj okres przechowywania obszaru roboczego.

  1. W portalu administracyjnym przejdź do Ustawienia obszaru roboczego>Zdefiniuj okres przechowywania obszaru roboczego.
  2. Włącz ustawienie i wprowadź liczbę dni okresu przechowywania. Możesz wybrać dowolnie od 7 do 90 dni.
  3. Wybierz i zastosuj.

Uwaga / Notatka

Gdy ustawienie Zdefiniuj okres przechowywania obszaru roboczego jest wyłączone, usunięte obszary robocze współpracy nadal mają okres przechowywania z siedmiu dni.

To ustawienie nie ma wpływu na okres przechowywania Moich obszarów roboczych. Moje obszary robocze zawsze mają 30-dniowy okres przechowywania.

Jak zmiana okresu przechowywania wpływa na już usunięte przestrzenie robocze

Ustawienie Określ okres przechowywania obszaru roboczego ma zastosowanie do każdego usuniętego wspólnego obszaru roboczego w dzierżawie, w tym do obszarów roboczych, które już usunięto przed zmianą tego ustawienia. Fabric nie przechowuje kopii okresu przechowywania w momencie usunięcia. Zamiast tego Fabric oblicza pozostałą retencję dla każdej usuniętej przestrzeni roboczej, używając aktualnej wartości ustawienia:

Remaining retention = current retention period - days since the workspace was deleted

Ponieważ Fabric przelicza pozostałą retencję od aktualnej wartości ustawienia, zmiana ustawienia wchodzi w życie natychmiast dla przestrzeni roboczych, które już znajdują się w okresie retencyjnym:

  • Gdy wydłużysz okres retencji, usunięte przestrzenie robocze pozostają możliwe do odzyskania dłużej. Na przykład, jeśli ustawienie to 30 dni, a Ty usunąłeś miejsce robocze 10 dni temu, to pole robocze ma 20 dni retencji. Jeśli następnie zmienisz ustawienie na 60 dni, ten sam obszar roboczy ma jeszcze 50 dni retencji.

  • Gdy skraca się okres retencji, usunięte przestrzenie robocze stają się możliwe do odzyskania na krótszy czas. Używając tego samego przykładu, jeśli zmienisz ustawienie z 30 na 15 dni, przestrzeń robocza, którą usunąłeś 10 dni temu, ma 5 dni przechowywania zamiast 20.

Warning

Jeśli skrócisz okres przechowywania tak, że usunięty obszar roboczy jest już przechowywany dłużej, niż wynosi nowo ustawiona wartość, ten obszar roboczy może zostać trwale usunięty. Fabric usuwa ją na stałe przy następnym sprawdzeniu wygasłych przestrzeni roboczych i nie ma dodatkowego okresu karencji. Na przykład, jeśli usunąłeś przestrzeń roboczą 30 dni temu i zmienisz ustawienie na siedem dni, Fabric na stałe usuwa tę przestrzeń roboczą i nieodwracalnie usuwa jej zawartość.

Zanim skrócisz okres retencji, przejdź do strony Workspaces w portalu administratora i przywróć wszystkie usunięte obszary robocze, których jeszcze potrzebujesz.

Fabric okresowo ocenia usunięte przestrzenie robocze pod kątem trwałego usunięcia, zamiast planować trwałe usunięcie z wyprzedzeniem. Zwiększenie okresu retencji wydłuża okres przechowywania usuniętego obszaru roboczego, o ile obszar roboczy nadal znajduje się w okresie retencji i ma stan Usunięty. Po tym, jak Fabric zacznie trwale usuwać przestrzeń roboczą, zwiększenie ustawienia nie powoduje jego przywrócenia.

Przywracanie usuniętego współpracującego obszaru roboczego

Chociaż usunięty obszar roboczy współpracy znajduje się w okresie przechowywania, możesz przywrócić go i jego zawartość.

  1. W portalu administracyjnym otwórz stronę Obszary robocze i znajdź usunięty obszar roboczy współpracy, który chcesz przywrócić. Obszary robocze współpracy są typu Obszar roboczy. Obszar roboczy, który znajduje się w okresie przechowywania, ma status Usunięty.
  2. Wybierz obszar roboczy, a następnie wybierz pozycję Przywróć na wstążce lub wybierz pozycję Więcej opcji (...) i wybierz pozycję Przywróć.
  3. W wyświetlonym panelu Przywróć obszary robocze wprowadź nową nazwę obszaru roboczego i przypisz co najmniej jednego użytkownika rolę Administratora w obszarze roboczym.
  4. Wybierz przycisk Przywróć.

Trwale usuń usunięty współdzielony obszar roboczy w okresie przechowywania

Usunięty obszar roboczy współpracy jest w okresie przechowywania, ale można go trwale usunąć przed końcem okresu przechowywania.

  1. W portalu administracyjnym otwórz stronę Obszary robocze i znajdź usunięty obszar roboczy współpracy, który chcesz trwale usunąć. Obszary robocze współpracy są typu Obszar roboczy. Obszar roboczy, który znajduje się w okresie przechowywania, ma status Usunięty.
  2. Wybierz obszar roboczy, a następnie wybierz pozycję Trwale usuń na wstążce lub wybierz pozycję Więcej opcji (...) i wybierz pozycję Trwale usuń.

Fabric prosi o potwierdzenie trwałego usunięcia. Po potwierdzeniu obszar roboczy i jego zawartość nie będą już możliwe do odzyskania.

Przywróć usunięty obszar roboczy "Mój obszar roboczy" jako obszar roboczy aplikacji

Gdy organizacja usunie użytkowników z Microsoft Entra ID, ich Moje obszary robocze będą wyświetlane jako Usunięte w kolumnie Stan na stronie Obszary robocze w portalu administracyjnym. Możesz przywrócić usunięte Moje obszary robocze jako obszary robocze aplikacji, w których inni użytkownicy mogą współpracować.

Podczas tego procesu przywracania musisz przypisać co najmniej jednego administratora obszaru roboczego i nadać nowemu obszarowi roboczemu nazwę. Po przywróceniu obszaru roboczego zostanie on wyświetlony jako obszar roboczy w kolumnie Typ na stronie Obszary robocze w portalu administracyjnym.

  1. W portalu administracyjnym otwórz stronę Obszary robocze i znajdź usunięty osobisty obszar roboczy, który chcesz przywrócić.
  2. Wybierz obszar roboczy, a następnie wybierz pozycję Przywróć na wstążce lub wybierz pozycję Więcej opcji (...) i wybierz pozycję Przywróć.
  3. W wyświetlonym panelu Przywróć obszary robocze wprowadź nową nazwę obszaru roboczego i przypisz co najmniej jednego użytkownika rolę Administratora w obszarze roboczym.
  4. Wybierz przycisk Przywróć.

Po przywróceniu usuniętego obszaru roboczego jako obszaru roboczego aplikacji jest on podobny do każdego innego obszaru roboczego aplikacji.