Делите путем


Azure Synapse Link for Dataverse – Најчешћа питања

Овај чланак пружа информације о најчешћим питањима о извозу података Microsoft Dataverse табеле у Azure Synapse Analytics и Azure Data Lake.

Да ли могу ручно да извршавам задатке као што су креирање, ажурирање, брисање или постављање смерница за аутоматскодељивање датотека са подацима у повезаном Азуре складишту?

Датотеке са подацима не би требало да мења клијент, а ниједна датотека корисника не би требало да буде смештена у фасцикле са подацима.

Напомена

Да бисте испустили бајате и стагнирајуће податке у језеру са подацима Azure Synapse Link без разбијања, размислите о коришћењу функције Qуерy и анализи постепених исправки

Како могу да приступим релацијама између табела?

Да бисте приступили односи"више-према-више", релација је доступна као табела коју треба изабрати са странице "Додавање табела" за нову везу и из табела "Управљање " за постојећу везу.

Напомена

Сва односи података су подразумевано у режиму само за предјела када су написани у ЦСВ формату.

Azure Synapse Link је бесплатна функција са Dataverse. Коришћење не Azure Synapse Link for Dataverse наплаћује додатне трошкове Dataverse. Међутим, размотрите потенцијалне трошкове за Азуре услугу:

Шта се дешава када додам колону?

Када додате нову колону у табелу у извору, она се додаје и на крају датотеке на одредишту на одговарајућој партицији датотека. Иако редови који су постојали пре додавања колоне нису приказани у новој колони, нови или ажурирани редови приказују новододате колону.

Шта се дешава када избришем колону?

Када избришете колону из табеле у извору, колона неће бити избачена са одредишта. Уместо тога, редови се више не ажурирају и означавају се као нула уз очување претходних редова.

Шта се дешава ако променим тип података колоне?

Промена типа података колоне је преломна промена и потребно је да раскинете везу и поново повежете.

Шта се дешава када избришем ред?

Брисање реда обрађује се различито на основу изабраних опција уписивања података:

  • Ажурирање на месту са ЦСВ форматом: Ово је подразумевани режим. Када избришете ред табеле у овом режиму, ред се брише и са одговарајуће партиције са подацима у Азуре језеру са подацима. Другим речима, подаци се тешко бришу са одредишта.
  • Додај само са ЦСВ форматом и постепеном исправком фасцикле: у овом режиму, Dataverse када се избрише ред табеле, он се не брише са одредишта. Уместо тога, ред се додаје и поставља као датотека isDeleted=True на одговарајућој партицији са подацима у Азуре Дата Лаке.
  • Извоз у Делта лаке формат: Azure Synapse Link извршава меко брисање података током следећег циклуса синхронизације делте, након чега следи тврдо брисање након 30 дана.

Зашто не видим заглавље колоне у извезеној датотеци?

Azure Synapse Link прати Модел заједничких података да би омогућио податке и значи да се деле у апликацијама и пословним процесима као што Microsoft Power Apps су,, Power BI Дyнамицс 365 и Азуре". У свакој ЦДМ фасцикли, метаподаци попут заглавља колоне складиште се у модел.јсон датотеке. Више информација: Уобичајени модел података и Azure Data Lake Storage Gen2 | Microsoft Learn

Зашто се Модел.јсон датотеке повећава или мења за типове података и не чува оно што је дефинисано Dataverse?

Модел .јсон задржава дужину базе података за величину колоне. Dataverse има концепт дужине базе података за сваку колону. Ако креирате колону величине 200, а касније је смањите на 100, Dataverse и даље ћете моћи да будете присутни у постојећим подацима Dataverse. То ради тако што држи DBLength до 200 и MaxLength 100. Оно што видите Модел.јсон је и DBLength ако то користите за низводне процесе никада нећете обезбедити мањи простор за своје колоне Dataverse .

Напомена

Поља типа "Мемо" су дефинисана varchar(max) као подразумевана максимална дужина од 9999.

Који формати датума и времена могу да се очекују у извезеним Dataverse табелама?

Постоје три формата датума и времена које можете да очекујете у извезеним Dataverse табелама.

Назив колоне Облик Тип података Пример
SinkCreatedOn и SinkModifiedOn M/d/yyyy H:mm:ss tt Датум/време 6/28/2021 4:34:35 PM
CreatedOn yyyy-MM-dd'T'HH:mm:ss.sssssssXXX datetimeOffset 2018-05-25T16:21:09.0000000+00:00
Све остале колоне yyyy-MM-dd'T'HH:mm:ss'Z' Датум/време 2021-06-25T16:21:12Z

Напомена

Тип података ЦреатедОн промењен из datetime datetimeOffset 07.29.2022. Отпустите и прочитајте табелу да бисте уредили формат типа података за табелу креирану пре промене.

Можете одабрати различита понашања колона за колону "Датум и време" Dataverse у којој се ажурира формат типа података. Још информација: Понашање и форматирање колона Датум и време

Зашто видим имена датотека 1.цсв 1_001.цсв обичног датума подељених имена датотека за неке табеле Dataverse ?

Ово понашање се очекује када одаберете режим извоза само за аморт и имате табеле без важеће колоне ЦреатедОн . Грудвице су организоване у датотеке као што 1.цсв, 2.цсв (користе прилагођено креирање партиција због одсуства важећег датума креирања). Када се било која партиција приближи 95% МаxБлоцкПерБлобЛимит-а, систем аутоматски генерише нову датотеку – илустровану овде као 1_001.цсв.

Када би требало да користим годишњу или месечну стратегију поделе?

За Dataverse табеле у којима је обим података велик у року од годину дана, препоручујемо вам употребу месечних партиција. То резултира мањим датотекама и бољим перформансама. Поред тога, ако се редови у табелама Dataverse често ажурирају, дељење на више мањих датотека помаже да се побољшају перформансе у случају сценарија ажурирања на одређеном месту. Делта Лаке је доступан само са годишњом партицијом због својих супериорних перформанси у поређењу са ЦСВ форматом.

Шта је само режим за аморт и која је разлика између режима ажурирања само за додај и на месту?

Само у режиму амортизовања, постепени подаци Dataverse из табела се придодају одговарајућој партицији датотеке у језеру. За више информација:Напредне опције конфигурације у Azure Synapse Link

Када да користим режим само за додавање за историјски приказ промена?

Режим „Само додај“ је препоручена опција за писање података Dataverse табеле у језеро, посебно када је количина података велика у партицији са подацима који се често мењају. Опет, ово је често коришћена и топло препоручена опција за пословне кориснике. Поред тога, овај режим можете да користите за сценарије у којима је намера постепени преглед промена Dataverse и обрадити промене за ETL, AI и ML сценарије. Режим „Само додај“ пружа историју промена, уместо најновије промене или ажурирања на месту, и омогућава неколико временских серија из AI сценарија, попут предвиђања или аналитике прогнозирања засновану на историјским вредностима.

Како да преузмем најаутетнији ред сваког записа и искључим избрисане редове када извозим податке само у режиму за аморт.

У режиму "Додај само" требало би да идентификујете најновију верзију записа са истим ИД-ом користећи, VersionNumber а затим SinkModifiedOn да примените isDeleted=0 најновију верзију.

Зашто видим дуплиране бројеве верзија када извозим податке само помоћу режима "Додај"?

Само за додај режим, Azure Synapse Link for Dataverse ако не добије потврду из Азуре језера података да су подаци почињени из било ког разлога као што су кашњења у мрежи, поново Azure Synapse Link ће покушати у тим сценаријима и поново извршити податке. Потрошња низводно треба да буде отпорна на овај сценарио филтрирањем података помоћу SinkModifiedOn.

Зашто видим разлике у колумнама Синкмодифиедон и Модифиедон?

То је очекивано. Modifiedon је датум када се запис мења Dataverse у; Sinkmodifiedon је датум и време које запис мења у језеру са подацима.

Које Dataverse табеле нису подржане за извоз?

Поред следећих системских табела, није подржана ниједна табела која нема омогућено праћење промена:

  • Прилог
  • Календар
  • Calendarrule

Напомена

Табелу надзора можете додати за извоз помоћу Azure Synapse Link for Dataverse. Међутим, извоз ревизорске табеле подржан је само профилима Делта Лејка.

Користим извоз у делта лаке функцију, могу ли да зауставим посао или Apache Spark променим време извршења?

Посао конверзије Делта језера се покреће када је дошло до промене података у конфигурисаном временском интервалу. Не постоји опција заустављања или паузирања Apache Spark базена. Међутим, временски интервал можете изменити након креирања везе у оквиру ставке Управљање табелама > "Више опција времена".

Колоне за проналажење се сатију од ИД-а и вредности. Вредности за проналажење се мењају само у основној табели. Да бисте боље одражавали вредност колоне за проналажење, препоручујемо да се удружите са оригиналном основном табелом да бисте добили најновију вредност.

У Dataverse колонама израчунате колоне чувају само информације о формули, а права вредност зависи од колоне основне табеле. Тако да су израчунате колоне подржане само када се све колоне налазе у истој извезеној табели.

Које Dataverse табеле подразумевано користе само режим "Додај само"?

Све табеле које немају креираноОн поље се подразумевано синхронизују само помоћу режима додавања. То укључује табеле релација и табелу "АцтивитyПартy".

Зашто видим поруку о грешци - Садржај директоријума на путањи не може бити наведен?

  • Dataverse подаци се складиште у повезаном контејнеру за складиштење. Потребна вам је улога "Стораге Блоб Дата сарадник" у повезаном налогу складишта да бисте извршавали операције читања и упита преко синапсе радног простора.
  • Ако одаберете да извезете податке са Делта Лаке форматом, ваша ЦСВ датотека се чисти након конверзије Делта језера. Потребно је да извршите упит над подацима нон_партитионед табеле кроз синапсу радног простора.

Зашто видим поруку о грешци - није могуће учитати масовну учитавање зато што је датотека непотпуна или није могла бити прочитана (само ЦСВ датотека)?

Dataverse подаци се могу непрестано мењати кроз креирање, ажурирање и брисање трансакција. До ове грешке долази услед промене основне датотеке приликом читања података из ње. Дакле, за табеле са непрекидним променама промените протрошакни цевовод да бисте користили податке снимка (подељене табеле) за коришћење. Више информација:Решавање проблема са СQЛ базеном без сервера

Azure Synapse Link for Dataverse је дизајниран у аналитичке сврхе. Препоручујемо клијентима да користе дугорочно задржавање у сврхе архивирања. Више информација:преглед Dataverse дугорочног задржавања података

Зашто не видим промене података у језеру са подацима када су записи избрисани Dataverse?

Да би било који директан СQЛ позив уклонио запис Azure Synapse Link for Dataverse , услуга се не покреће зато што БПО. Брисање се не позива. За пробну функцију идите на " Како очистити наслеђени приступ".

Погледајте и

Azure Synapse Link for Dataverse